Pénzügy

Quaestor-ügy – Az Alkotmánybíróság előtt tüntettek a károsultak

24.hu
24.hu

2015. 11. 17. 14:07

Teljes kártalanítást, a károsultak kárpótlásáról szóló törvény végrehajtását, illetve új törvény megalkotását követelték Quaestor-károsultak kedden Budapesten, az Alkotmánybíróság (Ab) épülete előtt.
Korábban a témában:

A csoport eredetileg azért hirdetett demonstrációt keddre az Ab épülete elé, mert úgy tudták, ezen a napon születik döntés a Quaestor-törvény ellen benyújtott alkotmányossági kifogásokról. A sajtóban időközben napvilágot látott, hogy az Ab megsemmisítette a jogszabályt. A demonstráción ezt Himmer Éva aktivista úgy értékelte: az Alkotmánybíróság “erkölcsileg megsemmisült”.

Sunyi taktikázást emlegettek

A mintegy 50 károsult részvételével megtartott demonstráción az aktivista hangsúlyozta: 104 napja, vagyis augusztus 6-án lejárt a törvény által a károsultak kifizetésére megszabott határidő. Ennek ellenére a követelésük csupán egyharmadát, mintegy 86 milliárd forintot kapott vissza 32 ezer károsult.

A kormány folyamatosan arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság döntésére várnak a kártalanítással, ám ennek nincs halasztó hatálya a törvény végrehajtására – tette hozzá. Most végleg kiderült – folytatta -, hogy mindez “sunyi taktikázás” volt, egy politikai kör segítette a példátlan csalást, hiszen az “kormányzati összefonódás nélkül elképzelhetetlen lett volna”.

Mit jelent az Ab döntése?

Kálmán-Pikó István aktivista az MTI-nek elmondta: értékelésük szerint a Befektető-védelmi Alaptól (Beva) mindenkinek meg kell kapnia 6 millió forintig a kártalanítást, ám a Beva csak a fiktív kötvények után fizetett. Ez azt jelenti, hogy van, aki csak 2,8 millió forintot kapott 6 millió helyett. Ugyanakkor a Quaestor-törvény alapján 30 millió forintig járna a kártalanítás valamennyi ügyfélnek, függetlenül attól, hogy fiktív vagy valós az általa vásárolt kötvény – fűzte hozzá, jelezve: a kifizetés elhalasztását az Ab előtt fekvő beadványokkal indokolták, holott ennek nem lenne halasztó hatálya. Kijelentette: az új helyzetben követelik a kártalanításról szóló új törvény mielőbbi megalkotását.

Skandáltak

A demonstráción Orbán Viktor miniszterelnököt, Polt Péter legfőbb ügyészt, Matolcsy György jegybankelnököt, Rogán Antal és Szijjártó Péter minisztert, valamint Tarsoly Csabát, a Quaestor-cégcsoport vezetőjét ábrázoló életnagyságú papírmasé bábukat állítottak fel. Emellett transzparenseket emeltek a magasba, “kamu kötvény”, “kamu törvény”, “kártalanítást!” feliratokkal. Az emberek  a többi közt azt skandálták, hogy “nem hagyjuk”, “maffia”, “tolvaj banda”, “igazságot!”.

Ellenzéki pártok az Ab döntéséről

A Magyar Liberális Párt (MLP) üdvözölte az Alkotmánybíróság döntését, amely több pontban is alkotmányellenesnek mondta ki az úgynevezett Quaestor-törvényt.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint miután a Quaestor vagyontárgyait begyűjtik, a fennmaradó összeget a Magyar Nemzeti Banknak kell kifizetnie a károsultaknak, méghozzá a jegybank “illegitim módon létrehozott” alapítványainak terhére.

Az MSZP elvárja, hogy a kormány minél hamarabb rendezze ne csak a Quaestor-, hanem a Buda-Cash és Hungária Zrt. károsultjainak helyzetét is úgy, hogy befejezi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mentegetését – mondta Tóbiás József, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az LMP a Quaestor-törvény egyes passzusainak Alkotmánybíróság (Ab) általi megsemmisítése után azt várja a kormányoldaltól, hogy ne a jogszabály hibás részeit “javítgassa”, hanem átfogóan szabályozza a kérdést.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.