Pénzügy
gzdasági hírek illusztráció (gzdasági hírek illusztráció, nyugdíjpénztár)

Havi 140 ezer forint plusznyugdíjat hozhat, ha fegyelmezett marad

24.hu
24.hu

2015. 12. 05. 11:00

Ha 20 évesen havi 10 ezer forintot kezd félrerakni és fegyelmezett marad, akkor 22 millió forintja gyűlhet össze nyugdíjig. Ráadásul úgy, hogy csak alig több, mint 5 milliót fizetett be. Tehát 15 millió forintnál is nagyobb a „nyerő”. Az öngondoskodást a lehető legkorábban meg kell kezdeni. Sohasem túl késő, de minél később kezdjük el, annál nagyobb összeget kell leszurkolnunk havonta. A Bankmonitor.hu mutat néhány egyszerű számítást, amitől leesik az álla.
Korábban a témában:

A hazánkban tapasztalható demográfiai trendek, illetve a jelenlegi nyugdíjrendszer sajátosságainak miatt sokan már tényként kezelik, hogy 2030. után kérdésessé válhat a megfelelő állami nyugellátás biztosítása. Az öngondoskodás tehát kiemelten fontos lesz a jövő nyugdíjasainak számára. Hogy mit is takar ez a gyakorlatban, kiderül az alábbiakból.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Mikor kell megkezdeni az öngondoskodást?

„Nem lehet elég korán elkezdeni” – leggyakrabban így szól a válasz. Konkrét számok nélkül azonban ez nem sokat mond. Egy egyszerű példán keresztül ezért forintokban is meghatározzuk, mit is jelent a megfelelő időzítés. Egy olyan esetet vesznek, ahol a megtakarító havi 10 ezer forintot tud félretenni, és ezt az összeget egy önkéntes nyugdíjpénztárba (önypt) utalja.

Feltételezték továbbá, hogy a befizetések átlagosan éves 5 százalékos hozamot érnek el. Ez abszolút nem lehetetlen, sőt! Az önypt-k legtöbbje az elmúlt 10 évben átlagosan 6-8 százalékot hozott és voltak bőven 10% feletti hozamok is.

Nézzük, mennyi pénz gyűlik össze ezen a számlán a nyugdíjkorhatárig attól függően, hogy mikor kezdődtek a befizetések!

Az alábbi ábrán szürkével jelöltük a megtakarítási idő alatt történt összes befizetés, barnával pedig a nyugdíjba vonulásig felhalmozott pénzösszeg:

Látható, hogy minél fiatalabban kezdjük meg az öngondoskodást, annál nagyobb lesz a befizetés, illetve a nyugdíjkor elérhető megtakarítások közötti különbség. Azok például, akik 20 évesen elindítják önypt-számlájukat, 65 éves korukig összesen 5,4 millió forintot (45 (év) x 12 (hónap) x 10 000 forint) fognak befizetni.
A megtakarításaik nagysága viszont a 22,2 millió forintot is meg fogja haladni. Aki viszont 5 évet vár, és csak 25 évesen kezd takarékoskodni, 65 évesen már csak 16,8 millió forintot kap (4,8 millió forint befizetése mellett).
Az óriási eltérés oka nem csak abban rejlik, hogy a korábban történt befizetések hosszabb ideig tudnak hozamot termelni. Az állam által biztosított adójóváírások is sokat nyomnak a latba. A befizetések 20 százaléka (évente maximum 150 ezer forint) ugyanis adójóváírásként ugyancsak a számlára kerül, és ez is kamatozik.

Mennyivel dobja meg mindez a nyugdíjat?

Az összegyűjtött sok millió forintos összegnél is többet mond, mekkora havi juttatást biztosít mindez a nyugdíjas évek alatt. Tegyük fel, hogy az összegyűjtött pénzt havi részletekben való kivételek mellett 20 év alatt tervezed felélni. Ebben az esetben azok,

akik már 20 évesen megkezdték a befizetéseket, havonta több, mint 140 ezer forintot kapnak az önkéntes nyugdíjpénztáruktól.
A havi kifizetések összege meredeken csökken az egyre idősebben megkezdett befizetésekkel. 40 éves korban megkezdett ugyanekkora befizetések esetén már csak havi 43 366 forint vehető ki a fenti feltételek mellett.

A későn ébredőknek sincs veszve minden. Ha kíváncsi miért, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.