Pénzügy

A jó tájékoztatással sokat spórolhatunk a lakáseladásnál (x)

Az eladó ingatlanokat érdemes jól jellemezni: a legfontosabb hogy hol van, mekkora a mérete, milyen az állapota és döntő lehet még az elrendezése is. Az eladónak a szomszédokról is érdemes szót ejtenie, valamint a környékről szintén, és jó, ha a rezsire is kitér. Arról se feledkezzünk meg, mennyire fontos a látvány is, vagyis kellenek jó fotók.

És ami legalább ennyire fontos, a hirdetésben meg kell szólítani azt a valakit, akinek pont a mi lakásunk lesz a nyerő vásárlás. Na de ki ő? Hogyan fogjuk megtalálni. Úgy, ha bemutatjuk, miért is más a mi lakásunk, mint a többi.

Rák Edit ingatlan-tanácsadó szerint ha nem tudja az eladó megfogalmazni, mitől egyedi az otthona, akkor se essen kétségbe, hanem csak gondoljon arra, miért is szeretett bele anno. Folyton elaludt, és jó volt, hogy a ház elől indult a busz? Egyedülállóként megtetszett neki, hogy a lakás egy pici kuckó?

Spórolhatunk vele, ha tudjuk, kinek akarjuk eladni

A tanácsadó szerint ha tudjuk, kinek áruljuk a lakásunkat, az megkönnyíti a dolgunkat. Biztos abban, hogy aki megcélozta a vevőt, az hatalmas előnnyel indul azokkal szemben, akik nem tették meg ugyanezt. Ha belefogalmazzuk a vevőnknek szóló előnyöket a hirdetésbe, olyan helyeken szórólapozunk, ahol a célközönségünk járhat, akkor az ideális vevő is sokkal hamarabb talál ránk.

A gyorsan lezajló eladás pedig pénzmegtakarítást jelenthet: nem kell hónapokig hirdetésre költeni, rengeteg (munka)órát azzal tölteni, hogy idegeneket vezessünk körbe a lakásunkban, és a telefonszámlánk sem fog az egekbe ugrani. És tegyük hozzá, a vevő is hálás lehet, ha nem kell olyan lakásokat néznie (ez neki is idő és pénz), amelyek biztosan nem felelnek meg neki.

Nézzünk most a Költözzbe.hu-n három budapesti ajánlatot a legnépszerűbbek közül, és döntse el az olvasó (potenciális vevő), megkapott-e minden infót ahhoz, hogy határozottan kedve legyen megnézni a meghirdetett lakást.

Befektetőknek is

A másfél szobások között hirdetik ezt a valójában egyszobás IX. kerületi téglalakást (a tulaj szerint kis átalakítással megoldható, hogy 1+félszobás legyen: tágas a nappali és konyha-étkezővé alakítható hall-ja van, így lehet szerinte elérni a legjobb helykihasználást a 48 m2-en). Kapunk jellemzést a környékről, a rezsiről, és befektetőknek pedig még azt is kiszámolta az eladó, hogy tisztán 70-90 ezer forintot hozhat egy hónapban az ingatlan (ha kiadják). Ezért is írja, hogy nagyon kapós lehet.

12.07. lakás_1

13,8 millió forintot kér érte, ami 32 százalékkal alacsonyabb, mint a kétszobás téglalakások jelenlegi kínálati négyzetméterára átlagban a Ferencvárosban.

Teljesen felújított sorház

Az eladó itt nagyon szűkszavú: mindössze annyit közöl, hogy a IX. kerületben eladná teljes felújított kétszobás sorházi lakását. (Hogy mit ért a teljes felújítás alatt, azt nem részletezi.) A lakás egyébként 49 négyzetméteres, és van hozzá egy 30 négyzetméteres telek is – derül ki az adatokból. A feltöltött képek azonban elég beszédesek, legalábbis szerintünk: A tulaj biztosan imádja a konyháját, mert arról közölt a legtöbb képet, de a többi helyiségbe is érdemes bekukkantani.

12.07. lakás_2

14,2 millió forintot kér érte.

A villamosmegállóban

1+1 szobás, 45 négyzetméteres téglalakás, a XIII. kerületben, a 14-es villamos megállójánál, a tulajdonos jellemzése szerint rendezett, zöldövezeti társasházban található. A tulajdonjoghoz egy saját, 8nm-es pincerész is tartozik. Képet sajnos nem kapunk magáról a lakásbelsőről, mert csak egy kinti fotót és egy alaprajzot töltöttek fel, tehát innen a fantáziánkra vagyunk bízva. Vagy el kell mennünk, megnézni.

12.07. lakás_3

Az ár 9,6 millió forint, ami azért beszédes, mert négyzetméterre feleannyi, mint amennyit a többi kétszobás angyalföldi lakás eladója szeretne kapni átlagban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik