Pénzügy

40 millió forint felett trendi most lakást venni (x)

Vidéken csökkent a 150 ezer Ft/m2 ár alatti lakások aránya a 2014. év októberével összehasonlítva és nőtt az e fölöttieké. Ezzel együtt, míg tavaly az 5 millió Ft alatti ingatlanok aránya 20%-ot tett ki, idén ez megfeleződött és a 10-20 millió Ft közöttieké nőtt inkább. Pest Megyében jelentősen nőtt a 20 millió fölöttiek aránya az egy évvel korábbihoz képest, 18-ról 30 százalékra, ezen belül a 40 millió felettieké 2-ről 5 százalékra – derült ki a Duna House legfrissebb, az eladási adatok alapján készített októberi ingatlanstatisztikájából.

Budán is teljesen átrendeződtek egy év alatt a megvalósult tranzakciók paraméterei. 250 ezer Ft/m2 alatt drasztikus a piac csökkenése és a vételek inkább 350 e Ft/m2 fölött zajlanak. Ezen belül a 400 ezer fölöttiek aránya 27-ről 38 százalékra nőtt. Érdekes még ugyanitt, hogy a két legkedveltebb vételi ársáv a 15-20 millió Ft közöttieké (29%) és a 40 millió Ft fölöttieké (27%). A pesti négyzetméterárakban hasonló a helyzet, nőtt a 350 e Ft/m2 aránya 10-ről, 23 százalékra.

Igazodva a vevői igények változásához, megnéztük, hogy a Házár Tárházban milyen kínálat van most a 40 millió forint feletti ingatlanoknál. A Költözzbe.hu-n az erre leszűkített keresés több mint 10 ezer ajánlatot adott ki. Ezek közül a legújabb hármat mutatjuk most be.

Családi ház

A XXII. kerületben, vagyis Budafokon található ez a 176 négyzetméteres, 3 szintes (beépített tetőtér), ötszobás, kertes (1029 nm) családi ház, két fürdőszobával, két garderobe-szobával, a pinceszinten dupla garázzsal, konditeremmel. A meleget padlófűtés adja.

A tulaj szerint kialakításából adódóan nagycsaládosoknak és otthon dolgozó vállalkozóknak is kiváló. Azt is közlik (ami ma még ritkaság), hogy a ház D kategóriás energia-tanúsítvánnyal rendelkezik. (Ez egy hajszállal jobb, mint a meglévő, átlagos szint.) A képek alapján nekünk leginkább ez a gyönyörű fürdőszoba tetszett meg.

11.23. fürdő

47 millió forintot kérnek érte, ami négyzetméterre 9 százalékkal kevesebb, mint a többi budafoki eladó árelvárása (hasonló szobaszám mellett).

Duna-parti lakás

A XIII. kerületben a Vizafogó lakótelepen található a 44 négyzetméteres, kétszobás téglalakás, amelyről azt írja az eladó, hogy a kialakítás miatt minden helyisége óriásinak tűnik. De a hab a tortán az erkély és annak látványa – fogalmaz. Ami még fontos lehet, hogy a konyha a teljes gépészettel együtt benne van az árban (de hogy ez pontosan mit takar, azt nem írja). A fűtés központi, egyedi méréssel, és van tároló meg garázs is a lakáshoz.

11.23. nappali

Az ára: 44,5 millió forint. Azaz 1 millió forint egy négyzetméter. A Vizafogón egyébként kétszobás lakásért átlagban 705 ezer forintot kérnek négyzetméterenként az eladók.

A jövő lakása

A XIII. kerületben, Angyalföldön kínálnak eladásra egy különleges kialakítású, 1+4 félszobás, belső kétszintes 126 négyzetméteres, jövőre elkészülő téglalakást. Az ígéret szerint kulcsra készen fogják átadni (pontos dátumot nem írnak), szaniterekkel, burkolatokkal (ezeket már a vevő választhatja ki), de konyhabútor nélkül. A fűtést kondenzációs kazán biztosítja majd, radiátorokkal. Azt írják, hogy a társasházban egyetlen ilyen nagy panorámateraszos lakást alakítanak ki. Mi a felső szintre tippelünk a rajz alapján.

11.23. rajz

A vadi új lakásért 52,9 millió forintot kérnek, ami ha négyzetméterre nézzük, 420 ezer forint, 8 százalékkal van alatta a kerületi vevők átlagos elvárásának ötszobás kategóriában.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik