Pénzügy
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

Imádjuk a készpénzt, még ha nagy árat fizetünk is érte

24.hu
24.hu

2015. 11. 30. 08:43

Korábban a témában:

A forgalomban lévő készpénz értéke októberben elérte a 4158 milliárd forintot, ami 1500 milliárd forintos növekedés 2013 eleje óta. És 11 százalékos növekedés tavaly év végéhez (3736 milliárd forint) képest . A készpénzhasználat ismert hátrányai mellett (nem biztonságos, nem értéktartó) a Napi.hu szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gyártása mennyire költséges.

Tavaly a bankjegy- és érmegyártásra összesen 4,8 milliárd forintot költött a jegybank, szemben a 2013-as 3,9 milliárddal. A növekedés mögött egyrészt a bankjegyek iránt megnövekedett igény, másrészt az érmék gyártási költségének emelkedése állt. De voltak olyan évek is egyébként, amikor majdnem a mostani duplájára rúgott a pénzgyártás költsége. Az egyes bankjegyek és érmék gyártási költségére vonatkozóan a legfrissebb adat 2013-as, amely szerint a  papírpénzeket bruttó 57, az érméket 32 forintért nyomták.

Mivel idei adatok még nincsenek, azt nem lehet tudni, hogy a 10 és 20 ezresek cseréje mennyire dobja majd meg a költségeket – írta a lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.