Pénzügy

Csak pár milliója van lakásra? Nem veszett fejsze nyele a vásárlás! (x)

Nincs könnyű helyzetben az, aki most szeretne ingatlan vásárolni, és a legjobb esetben is csak 10 millió forintot tud összekaparni erre a célra. Pedig a Balla Ingatlanirodák adatai és tapasztalatai szerint nincsenek kevesen, akiknek nincs több pénzük. Sőt, a legtöbben a 7-10 millió forintos kategóriában keresgélnek.

Az azonban már más kérdés, hogy ilyen összegekért kapnak-e még az igényeiknek megfelelő lakást – teszik hozzá. Ezzel arra utalnak, hogy szinte mindenki 50-60 négyzetméteres, kétszobás lakásokra számít ezért a pénzért.

Panel biztos van ennyiért! Vagy nem?

A vásárlás persze nem lehetetlen, de aki tipikus panelre gondol, annak azt azért tudnia kell, hogy az elmúlt hónapokban ebben a kategóriában nagyon elszaladtak az árak. De akkor mi fér bele a legfeljebb 10 millió forintba? Ezt kerületenként vették végig – mi most csak Észak-Pestet vesszük.

Azt írják, a IV. kerületben panel nemigen fér bele az árba, inkább hat-hétlakásos, osztatlan közös tulajdonban lévő társasházakban lévő, egyszobás, földszinti lakások (nem a legfrekventáltabb utcákban), ahol közös az udvar. Ami a paneleket illeti, a XIII. kerületben is hasonló a helyzet, de itt inkább régi téglaépítésű, egészen kisméretű, felújítandó garzonokat vehetünk 10 millió forint alatt. A XV. kerületben viszont nagyobb a kínálat, kis szerencsével kifogható akár egy 35 négyzetméteres, másfél szobás panellakás is.

Megnéztük, a Költözzbe.hu-n ehhez képest milyen megvásárolható ingatlanokat találunk most az említett árban a három kerületben.
A IX. kerületben 31, a XIII. kerületben 49, a XV. kerületben 28 ajánlatot találtunk a 7-10 millió forint közötti ársávban, ezek közül árban a legkedvezőbbet mutatjuk meg itt (három téglalakást).

Felújítandó

Befektetőknek, egyetemistáknak, fiatal pároknak, vagy üzlethelyiségnek ajánlja a tulajdonos ezt a 41 négyzetméteres, 5,8 méter belmagassága miatt két szintre osztott, utcafronti bejáratú IX. kerületi lakást. A képek alapján is látszik, hogy felújítandó ingatlanról van szó, az eladó azonban azt hangsúlyozza, hogy jó az ár-érték arány.

11.16.felújítandó

Kereken 7 millió forintra tartják, négyzetméterre vetítve 61 százalékkal kevesebbre, mint amennyiért a kerületi egyszobás téglalakásokat hirdetik átlagban. Ebben az árban nyilván benne van az is, hogy a felújításra kell még majd költeni.

Közepes állapotú

Pár lépcsőfokkal a padlószint alatt található ez a 22 négyzetméteres XIII. kerületi lakás, de mint írják, normál méretű ablakai vannak azért. A belső válaszfalak elvileg szabadon „tologathatóak”, így az ingatlan saját ízlés szerint átszabható (nem csak lakásnak ajánlják, de irodának, rendelőnek is). A szobából jelenleg le van választva egy kisebb, ablakos helyiség.

11.16. közepes

A lakást nyáron hirdették meg, majdnem nyolcmillió forintért, és azóta többször is engedtek az árából, így jutottak el a mostani 7,49 millió forinthoz, ami négyzetméterre 20 százalékkal kevesebb, mint amennyit a többi kerületi eladó kér az egyszobás téglalakásáért.

Felújított

Rákospalotán (XV. kerület) kínálja eladásra a 26 m2-es (saját jellemzése szerint) takaros garzont a tulaj, kertkapcsolattal. Mint írják, az öröklakás pár éve teljes körű felújításon esett át (ezen belül a nyílászárókat is lecserélték), így tisztasági festés után azonnal kötözhető.

11.16. felújított

A képek alapján egy kétgyermekes család lakhat(ott) benne.
7,4 millió forintot szeretnének érte kapni, ami 8 százalékkal alacsonyabb négyzetméterárat jelent, mint az átlagelvárás.

A többi ajánlatért kattintson a Házár Tárházba, ahol most majdnem 50 ezer ingatlant találhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik