Pénzügy

Hogy milyen az az igazi nyugdíjas nyomor? Ne tudja meg!

idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)

Magyarországon minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye annak, hogy elégedetlen az életével. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is ezt támasztják alá: az életkor előrehaladtával folyamatosan és markánsan csökken az elégedettségünk – emlékeztet a hvg.hu.

Ráadásul a magyar adat eleve jócskán alulmúlja az Európai Unió átlagát (a negyedik legrosszabb pontszámot produkáljuk ezen a téren), az idősek elégedettsége pedig még a magyar átlagnál is alacsonyabb (közelebb esik a szerb átlaghoz, mint az unióéhoz).

Nem magyar specialitás

Az időskori lejtő nem magyar specialitás, de leginkább azokra az országokra jellemző, amelyekben egyébként is alacsony a jóllétmutató. Egy átlag dán nyugdíjas például olyan mértékben elégedett az életével, amilyenről nálunk még a legnagyobb jövedelmű átlagos aktív korú sem álmodhat.

Azonban minden nehézség ellenére ma még egyáltalán nem általános jelenség, hogy a magyar nyugdíjasok (úgy általában) nyomorognának – állapítják meg. A statisztikák szerint ugyanis a legszegényebb csoportokban nagyon kevés az idős ember, ők inkább a gazdagabb csoportokban vannak.

Az igazi nyomor még csak eztán jön majd

Aki mostanában megy nyugdíjba, az is még szerencsésnek mondhatja magát: a jelenlegi induló nyugdíj 132 ezer forint, ami az átlagbér 83 százaléka. Ehhez képest a mostani harmincas éveikben járó munkavállalók, akik majd valamikor 2050 körül mennek nyugdíjba, az átlagbérnek már csak a 65 százalékát kaphatják meg.

És ez még egy optimista becslés, vannak ennél sokkal durvább szakértői jóslatok is, pl. amelyek az átlagbér 20-30 százalékára teszik a jövőbeni nyugdíjakat. Na, az lesz az „igazi” nyomor.

Lázadni persze lehet, sőt érdemes is. Íme, hogyan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik