Pénzügy

Nem rabolnak többé nőnek öltözve a szerb Rózsaszín Párducok

ekszerbolt(210x140)(1).jpg (ékszerbolt)
ekszerbolt(210x140)(1).jpg (ékszerbolt)

A hatóságok elfogták a luxusóra- és ékszerüzletek kirablására szakosodott Rózsaszín Párducok nevű nemzetközi bűnbanda két tagját a Kanári-szigeteken – jelentette be a spanyol csendőrség csütörtökön Las Palmasban.

A háborús múltú balkáni, főként szerb férfiakból verbuválódott bűnbanda 1999 óta tevékenykedik Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában és az Egyesült Államokban. 35 országban több mint 380 luxusüzlet kirablásáért tartják felelősnek őket, az ellopott árú becsült értéke több mint 330 millió euró.

2007-ben két autóval behajtottak egy dubaji bevásárlóközpontba és egy ékszerüzletbe, és kevesebb mint egy perc alatt 11 millió eurónyi értéket zsákmányoltak.

Párizsban nőnek öltözve fosztották ki a Harry Winston belvárosi ékszeráruházat, 85 millió eurós kárt okozva.

A szerb férfiak nyomára azután bukkantak, hogy lőfegyverekkel és maszkkal az arcukon, harmadik társukkal kiraboltak egy exkluzív óraüzletet Fuerteventura szigetén még szeptemberben. A rablók a Kanári-szigetek déli részén, egy hotelkomplexumban rejtőztek el, és arra készültek, hogy elhagyják az országot.

Több mint egy évtizeden át sikertelenül nyomoztak utánuk a hatóságok, sokáig megfoghatatlannak tűntek, míg az elmúlt években több tagjukat sikerült letartóztatni Franciaországban, Görögországban, Olaszországban, Japánban és Svájcban.

A Peter Sellers-féle 1963-as legendás bűnügyi filmkomédiára utaló Rózsaszín Párducok elnevezést brit nyomozók akasztották rájuk, miután – a filmhez hasonlóan – ők is arckrémes tégelybe rejtve bukkantak rá egy ellopott gyémántra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik