Pénzügy

Matolcsy ígérete ellenére is tovább vághatja az alapkamatot

matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (matolcsy györgy)
matolcsy-gyorgy(960x640).jpg (matolcsy györgy)

Az elemzők az után kezdtek újabb kamatvágási spekulációba, hogy az MNB a múlt heti kamatdöntés után jelezte: a teljes előrejelzési horizonton tartani kívánják az alapkamatot, ami 2017 közepét jelenti. A monetáris tanács hivatalosan eddig nem közölte, hogy ilyen hosszú ideig nem változtatnának a kamaton, az iránymutatás így újabb elemként értelmezhető – írta a vg.hu. Az elemzői vélemények alapján úgy vélik, akár egy harmadik kamatcsökkentési ciklus is elindulhat.

A lap hivatkozik pl. a Morgan Stanley közgazdásza, Pasquale Diana legfrissebb elemzésére, mely szerint lehetséges, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) újra csökkenteni fogja az irányadó kamatszintet, bár egyelőre az 1,35 százalékos kamat tartását várják.

Elemzők szerint az infláció csak kissé mozoghat alacsonyabb pályán a következő időszakban, mint ahogy az MNB véli, az EKB várható újabb lazítása azonban érdemben növeli a kamatcsökkentési mozgásteret – írták.

A Nomura vezető közgazdásza, Peter Attard Montalto pedig úgy véli: a magyar jegybank mindent megtett azzal, hogy az előrejelzési időszak végéig jósolja a kamattartást, a következő lépés a csökkentés lehet. Bővebb infóért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik