Üzleti tippek

Nincs meglepetés: maradt a 1,35 százalékos alapkamat

Változatlanul hagyta az alapkamat 1,35 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén. Az elemzők is kamattartásra számítottak, miután a júliusi kamatdöntő ülés után Matolcsy György MNB-elnök bejelentette, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy a jegybank a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

Mindez azt is jelenti, hogy egy ideig maradhat az olcsó hitel, és az alacsonyabb forintosított lakáshitel-törlesztő.

Hazai piaci reakciók a tartásra:

  • Az Equilor azt emeli ki, hogy az inflációs pálya okozhat gondot a jövőben. Ha a jelenlegi eurózónás importált trendek nem javulnak és nem lesz jelentős felpattanás az olajárban, akkor a decemberi inflációs jelentés meglepetést okozhat a piacon. Ha a 2016-os és 17-es inflációs prognózisokat alacsonyan határozzák meg, újabb kamatcsökkentési spekuláció indulhat meg. Bár az EKB lazítása folytatódik 2016 végéig, a szigorítási ciklus megindulhat a közeljövőben az Egyesült Államokban, nehéz helyzet elé állítva a Monetáris Tanácsot.
  • Az Erste szerint az inflációs folyamatok segítik a jegybank törekvését, ugyanis szeptemberben újra negatív tartományba csúszott a fogyasztói árindex (-0,4% év/év). Továbbá úgy gondoljuk, hogy a következő hónapokban is nyomott maradhat az infláció. Várakozásaink szerint folyamatosan emelkedve érheti el decemberbe akár a 1,5%-ot, mellyel együtt az éves átlagos infláció 0% körül alakulhat. Érdemes továbbá megemlíteni, hogy a maginfláció sem mutatott jelentős elmozdulást, április óta az 1,2%-tól nem sikerült érdemben elszakadni. Ahogy arról a jegybanki közleményben is írtak, a 3%-os inflációs célt csak 2017 második felében érhetjük el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik