Pénzügy

Nyugdíj – a mi döntésünktől is függ, nyomorgunk-e majd idős korunkra

nyugdíjas (szegénység, )
nyugdíjas (szegénység, )
Ötven év múlva fele annyi aktív korú jut majd egy nyugdíjasra Magyarországon, a nyugdíj-megtakarítások szintje mégis elmarad az európai átlagtól. Az elöregedés komoly kihívást jelent az állami nyugdíjrendszerek számára: az öngondoskodás kínál kiutat a helyzetből, ám ezek tudatos pénzügyi döntéseket követelnek meg az emberektől.

Bár egy nemrégiben tartott nyugdíjkonferencián a kormány képviselője úgy nyilatkozott egy nemzetközi felmérésre hivatkozva, hogy a magyar nyugdíjrendszer hosszú távon is fenntartható (ugyanott ezt kétségbe is vonta rögtön a KSH előadója többek között), úgy tűnik, máshol azért aggódnak rendesen a jövő miatt.

Az elöregedő társadalmak világszerte komoly pénzügyi kihívás elé állítják a kormányokat és nyugdíjrendszereket – hangzott el például a Hágában, szeptember közepén megrendezett World Pension Summit 2015 konferencián, amelyen 40 ország 250 nyugdíjszakértője vett részt.

A mi döntésünk is

Európában a társadalmak elöregedése miatt egyre kevesebb kereső jut egy nyugdíjasra, miközben a gazdaságok teljesítőképessége nem tud lépést tartani a szociális rendszerek forrásigényével. Ennek következtében az államilag garantált nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a munkajövedelmektől. A konferencia egyik előadója, Lard Friese, az NN Csoport vezérigazgatója szerint emiatt növekvő igény mutatkozik Európában a nyugdíjcélú megtakarítások iránt.

Az emberek egyre inkább a maguk kezébe veszik a döntést a jövőjükről, és megtervezik az időskori jövedelmüket – mondta Lard Friese.

Van ok a nyugdíjparára, sőt

A nyugdíjrendszerek előtt álló kihívások súlyosságát támasztotta alá az Európai Bizottság 2014. évi demográfiai előrejelzése is. Eszerint már 2020-ban az európai népesség negyedét a 60 év fölöttiek fogják kitenni. Az Eurostat prognózisa a 80 évnél idősebb emberek részarányának megduplázódásával számol 2080-ra, amelynek következtében felére csökken a munkakorúak aránya a teljes népességen belül. Ez azt jelenti, hogy ötven év múlva már csak két dolgozó fog eltartani egy nyugdíjast, szemben a mostani átlagosan néggyel.

Ez a tendencia Magyarországon is kimutatható, ám a magyarországi helyzet annyival kedvezőtlenebb, hogy az aktív nyugdíj megtakarítások szintje is elmarad az európai átlagtól.

A kormányoknak, a biztosítótársaságoknak és az Európai Bizottságnak óriási a felelőssége abban, hogy felhívják az emberek figyelmét a várható kihívásokra és világosan kommunikálják a lehetséges megoldásokat. – hangsúlyozta Lard Friese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik