Pénzügy

Legálisan és könnyen kijátszható a kormány csodafegyvere

NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)
NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)
A módszer meglepően egyszerű.

Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerben (ekáer) rejlő kiskapuk miatt az előírások alól könnyű legálisan kibújni – írja a Magyar Nemzet. A lap szakértő forrásai azt még megbecsülni sem merték, hogy emiatt mennyivel kevesebb bevétel folyik be az államkasszába.  Több ezer tonna magyar áru kerülhet úgy külföldre, hogy nem szerepel a rendszerveb.

Ha valaki 500 kilónál kevesebb úgynevezett kockázatos terméket, például gyümölcsöt visz külföldre, akkor nem köteles ekáer-számot kérni, és legfeljebb több kisebb teherautó megy át a határon. Mentességet jelent az egymillió forintos értékhatár is – mondta a lapnak Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna adószakértő. Ez ellen nehéz védekeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), hisz kikerülhető a rendszer úgy is, ha az autóra a mentes érték- és súlyhatár feletti árumennyiséget raknak fel, de a címzett az okiratok szerint több vevő. Az ekáer-szám igényléséhez ugyanis csak az ugyanazon feladótól ugyanazon címzett részére történő fuvarozást kell összeszámítani.

Egy ügyvédi iroda névtelenséget kérő munkatársa az általános piaci reakciók és saját ügyfeleik visszajelzése alapján túl gyorsnak nevezte a rendszer bevezetését. Ő a rendszer kijátszhatósága helyett azt tartja inkább aggályosnak, hogy az ekáer egyértelműen akadályozza az áruk szabad mozgását, ezért uniós alapjogba ütközik.  A témában a lap kereste a gazdasági tárca és az adóhatóság sajtóosztályát, de még nem kapott választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik