Pénzügy

Ez nem vicc – egy teli bevásárlókocsinyi értékű pénzt dobunk ki az ablakon

penzkoteg(210x140).jpg (Array)
penzkoteg(210x140).jpg (Array)
A magyar megtakarítók évente több tízezer forinttól esnek el csak azért, mert lekötés nélkül vagy készpénzben tartják a vagyonukat.

Nehéz elképzelni, hogy visszautasítanának, ha az utcán sétálgatva bármiféle ellenszolgáltatás nélkül 20-30 ezer forintokat adnánk a szembejövő járókelők kezébe – írja a Bankmonitor.hu.

A valóság azonban mégis mást mutat. A magyar megtakarítók ugyanis évente több tízezer forinttól esnek el csak azért, mert lekötés nélkül vagy készpénzben tartják megtakarításaikat.

Pedig ebben az esetben sem kellene többet tenniük, mint a megfelelő megtakarítási forma kiválasztása után kinyújtani a kezüket és zsebre rakni a pénzt. Hogy bebizonyítsák, tényleg ilyen sokat jelent ez, konkrét példákat is hoztak.

Ennyit vesztegetünk el egy év alatt

Vegyünk egy olyan embert, akinek (a CIB kutatási eredményével összhangban) 3 millió forintos megtakarításából:

  • 600 ezer forint állt lekötetlenül a folyószámláján (20%), és
  • 450 ezer forintot készpénzben tárolt (15%).

Ha egy éve a legbiztonságosabb megtakarítási formába, Kamatozó Kincstárjegybe (1 éves futamidejű állampapír) tette volna ezt a pénzt, az akkori 2,5 százalékos kamatot, vagyis (adózás után) 20 475 forintot kapná meg ma. De még jobban járt volna, ha az ugyancsak biztosnak tekinthető bankbetétek közül választotta volna ki a legmagasabb ajánlatot. Egy évvel ezelőtt a pl. Gránit Bank Felemelő Betétje 3,15 százalékos kamatot ajánlott egy 1 éves lekötés esetére, ezzel emberünknek ma 25 799 forint ütné a markát.

A fenti esetekben feltételezték, hogy a megtakarító megengedheti magának, hogy pénzéhez egy teljes évig ne nyúljon hozzá.

Ha szükségünk lehet rá év közben

Nézzük, mennyit kereshetett volna, ha a likviditás is kulcsfontosságú! Azok számára, akik úgy gondolják, hogy bármikor szükség lehet megtakarításuk kisebb-nagyobb részére, a pénzpiaci alapok jelentik a legjobb megoldást – állapítják meg. Az ezekben elhelyezett pénz bármikor hozzáférhető, de hozamot is biztosítanak.

Az elmúlt egy év során az öt legjobb pénzpiaci alap átlagosan 1,5 százalékos hozamra volt képes. Amennyiben tehát egy évvel korábban úgy döntünk, hogy megtakarításunk felét nem tudjuk hosszabb időre nélkülözni, és ezt a részt egy 1,5 százalékos hozamú pénzpiaci alapba tettük volna (a maradékot bankbetétbe), 19 041 forintot kerestünk volna.

Ha bővebben is kíváncsi, mennyit fialhatna a pénze ha foglalkozna vele, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik