Gazdaság

Régi szabályokat kell megtanulniuk a magyar családoknak

Sokak bicskája beletört a Quaestor kötvényeibe. Az a baj, hogy ez az egész elkerülhető lett volna józan paraszti ésszel, önmérséklettel, egy kis utána olvasással. Csakhogy erre már sajnálják az emberek az idejüket. És a pénzüket is, hogy profitól, hozzáértőtől kérjenek tanácsot.

Sosem volt igazabb, hogy nincs általános recept a sikeres befektetéshez, mint 2015-ben. Amikor túl vagyunk a magyar pénz- és tőkepiac egyik legnagyobb krízisén, amihez a Quaestor kötvényesei nagy mértékben hozzájárultak. Egyszerűen nem igaz, hogy nem lehetett tudni, hogy valami nem stimmel a pénzügyi termékkel. Azok az emberek, akik a pénzüket odaadták a Quaestornak, jobban tették volna, hogy utánanéznek, hogy mekkora a cég tőkéje, tartozása, mérlege.

A szerződés aláírása előtt nagy hibát követtek el, hogy nem nézték meg tűt keresve a szénakazalban, hogy hova is teszik be a millióikat. Vagy százezreiket, ami sok ügyfélnek gyakran az összes megtakarítása volt. Kis utánajárással hamar rájöttek volna, hogy a kötvény vásárlásával túl nagy kockázatba futhatnak bele. Utólag ez lehet, hogy egyszerű okoskodásnak is tűnhet, de nem az.

A szabályok ősiek és józan paraszti ésszel felfoghatóak. Régi szabályokat kell újra megtanulniuk a magyar családoknak: amit nem értesz, ahhoz ne piszkálj! Ha meg akarod érteni, akkor legalább kérdezz meg hozzá olyasvalakit, aki tudja, hogyan működik a dolog. Ha sajnálsz érte fizetni, akkor hagyd az egészet. Alapvető igazságokat vettünk elő a Kiszámoló.hu oktatójával, Csernok Miklóssal a befektetők érdekében: hogy a jövőben ne fordulhasson elő egy újabb Quaestor-fiaskó a magyar piacon.

Korábban egy tanulságos példákkal illusztrált beszélgetés során azt vizsgáltuk meg, hogy hogyan sodorják a befektetőket veszteségbe a heurisztikák, az érzelmi döntések. Ha érdekel a témakör, nézd vissza azt az anyagot is a GazdaságTV.hu kínálatában ezen a linken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik