Pénzügy

Még Miskolcon is egymásnak adják a kilincset a lakásvásárlók

Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )
Lakashitel(210x140).jpg (lakáshitel, )
A borsodi „fővárosban” elsősorban a kisméretű, olcsóbb ingatlanok iránt nőtt meg a kereslet.

Az utóbbi időkben tapasztalt ingatlanár-növekedés hatására a válság előtti maximumhoz képest már csak 10 százalékkal lehet kevesebbért otthonhoz jutni (a mélypontot 20 százalék körül volt) – mondják a szakértők. Úgy tapasztalják, a július 1-jétől igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) iránt töretlen az érdeklődés, és ez a forgalomra és a hitelezésre is kedvezően hat.

Az árakkal kapcsolatban pedig arra számítanak, hogy a jövőben nemigen mennek feljebb, vagy legalábbis akkora felfelé ívelő tendencia már nem valószínű, mint amilyet az utóbbi másfél évben lehetett látni.

Az ingatlanpiaci fellendülés már Miskolcot és környékét is elérte. A Végső Ingatlanügynökség tapasztalatai szerint elsősorban a kisméretű és kisebb értékű, 3 és 8 millió forint közötti lakások lettek roppant kapósak. A CSOK-nak köszönhetően Miskolc környékén megnőtt az érdeklődés a 2 és 5-6 millió forint közötti családi házak iránt is.

Több mint ezer

A Költözzbe.hu-n most az látszik, hogy Miskolcon több mint ezer eladó ingatlant kínálnak, átlagban 138 ezer forintos négyzetméteráron. Ha lakásokra szűkítünk, akkor kis híján 500 ajánlatból választhatunk, és az eladók átlagban 127 ezer forint/négyzetmétert szeretnének kapni. A majdnem hatszáz családi háznál 146 ezer forinton áll a kínálati négyzetméterár a statisztika szerint.
Ha valakinek tényleg fontos, hogy olcsón vásároljon, és elfogadható lakást, házat találjon, az a Házár Tárház kedd reggeli kínálatában 10 millió forint alatt majdnem 400 ingatlant talál. És ha ezt az összeghatárt megfelezzük, akkor is több ajánlatból választhat.
Felújított panel
Az 55 négyzetméteres kétszobás, tizedik emeleti lakással kapcsolatban sajnos elég szűkszavú a hirdetője, de a képek alapján látszik, hogy szépen karbantartott, igényesen kialakított otthonról lehet szó.

miskolci panel
És még miskolci viszonylatban is kedvező az ára, majdnem 20 százalékkal kérnek érte kevesebbet négyzetméterre (91 ezer forint), mint a többi kétszobás lakásért. Egy kétgyermekes család 800 ezer forint CSOK-ot vehet igényelhet mellé.
Téliesíthető nyaraló
Miskolc-Tapolcán található a 75 négyzetméteres 1+2 félszobás szilikátból épült ingatlan, amihez tartozik egy 1453 négyzetméteres telek és egy kisebb pince is. Meg gyönyörű panoráma. Fürdőszoba van (kisebb bojlerrel), csatorna viszont nincs (helyette tartály). Kiépített fűtési rendszer sem készült, van viszont kémény, így az eladó szerint téliesíthető a lak. Ha akarom, távol a város zajától, ha akarom, közel a városhoz.

miskolci ház
És most kapaszkodjanak: tavaly augusztusban 9,9 millió forinttal indított az eladó, majd októberben szinte megfelezte az árat (66,6 ezer forint/négyzetméter!). A négyzetméter alapján a CSOK egymillió forint is lehet egy kétgyermekes családnak.
Panelprogramos
Szintén 1+2 félszobás, 54 négyzetméteres ez a 9. emeleti lakás Diósgyőrben. A panelprogramban kicserélték a külső nyílászárókat, korszerűsítették a fűtést és egyedi hőmennyiségmérőt szereltek fel. A bejárati ajtó biztonságos több ponton záródó. Az eladó ügyesen kiemelte még a panorámát is.

miskolci panel
Négyzetméterre hajszállal ezért is kevesebbet kérnek (93 ezer forint), mint a többi háromszobás miskolci lakás eladója. A CSOK itt a négyzetméter alapján 800 ezer forint lehet kétgyermekeseknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik