Pénzügy

Irigykedés helyett faragja le a számláját

A szomszédja már szigetelt, és ön még nem? Akkor biztosan arra is kíváncsi, két egyforma adottságú lakásnál mennyi lehet a különbség a számlában.

A szigeteléssel egy kicsit úgy vagyunk, mint sok más dologgal: jó lenne először kipróbálni, mielőtt kiadjuk rá a pénzt. A gond csak az, hogy nem egy ruháról van szó, amivel bemegyünk a próbafülékbe. Viszont szerencsére vannak objektív adatok, amelyek segíthetnek a döntésben.

Felezzen!

Egy hagyományos B30-as téglafalat például legalább 14 cm vastag polisztirolhab hőszigeteléssel érdemes felújítani, de a hatékonyabb, Grafit típusú hőszigetelésből is jó, ha nem veszünk 11 cm-nél vékonyabbat. Ha pedig pályázunk a korszerűsítéshez, akkor ez minimumfeltétel. Ezzel a fal hőveszteségét akár 80 százalékkal is lehet csökkenteni, ami a ház fűtési költségét a felére is leviheti.

És nem igazán érdemes néhány centit lecsípni a hővédőrétegből, mert az sokat elvehet a vágyott megtakarításból. Inkább érdemesebb rátenni egy kicsit. Ezt jól szemlélteti egy győri társasház két egyforma adottságú lakásának példája.

austrotherm hőszigetelés (Array)

A lakók együtt költöztek, azonos méretű és tájolású a lakásuk, de a gázórájuk másfél év múlva ezt a hasonlóságot egyáltalán nem tükrözte. Ugyanis míg az egyik csak 2318, a másik 5599 köbméteres fogyasztást mért. A különbség oka pedig pofonegyszerű. A nagyobb fogyasztású lakást csak a szükséges minimumértéknek megfelelően szigetelték, míg a másik oldalon a fal kétszer olyan vastag hőszigetelést kapott. Elég beszédes a különbség, nem?

Szóval ne utólag irigykedjen majd a szomszédjára.

Kinek éri meg energiatakarékos házat építeni?

Mindenkinek. A fiataloknak a gyerekük jövője miatt, mert a kevesebb elégetett tüzelő kisebb környezetrombolással jár. A középkorúaknak azért, mert a kamatok zuhanása mellett ez az egyik legjobb befektetés: 15-25 százalékos hozamot ad és az épület értékét is növeli a beruházás. Az idősebbek pedig nyugdíj-előtakarékosságként számíthatnak a hőszigetelésre: idős napjaikra nem kell a magas számláktól rettegni.

Végül mindhárom korosztálynak bónusz az egyenletesen meleg, komfortos lakás, ahol a falakból nem süt a hideg, és nyáron sem reked meg az elviselhetetlen meleg.

A kivitelezést menete videón is megtekinthető.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik