Pénzügy

6 milliárdjába kerül az OTP-nek az újabb forintosítás

autohitel(210x140).jpg (Array)
autohitel(210x140).jpg (Array)

Ennyi veszteséget okozhat a legnagyobb magyar banknak a devizaalapú gépjármű- és fogyasztási hitelek forintosítása.

Mint hírt adtunk róla, már megvan, hogy milyen árfolyamon forintosítják a még megmaradt devizahiteleket (a 2015. augusztus 19-i MNB-árfolyamon, azaz 287,2 forinton a svájci frankos hiteleket, 309,2 forinton az eurós hiteleket. Azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam – 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank – alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Ezt a kedvezményt felel-fele arányban a kormány, illetve a bankok állják.

Az OTP-nek 6 milliárdjába fog kerülni

Minden érintett fogyasztói szerződés forintosítását feltételezve a döntés várható adózás előtti egyszeri negatív eredményhatása az OTP csoportra nézve mintegy 6 milliárd forint – tette közzé az OTP Bank Nyrt. kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A céltartalék megképzése várhatóan az idei harmadik negyedévben megtörténik, bemutatására pedig az egyszeri korrekciós tételek között kerül sor – tájékoztatott a bank.

Az OTP közleményében emlékeztet arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankok rendelkezésére bocsátja a forintosításhoz szükséges svájcifrank-mennyiséget. A forintosításhoz szükséges teljes svájcifrank-mennyiséget az OTP Csoport 287,2-es árfolyamon megvásárolta az MNB hétfői tenderén.

A megállapodásnak megfelelő törvény végrehajtása “az OTP magyarországi csoporttagjainál fennálló lakossági devizaalapú fogyasztói szerződések esetében a deviza-árfolyamkockázat megszűnésével jár, amely mind az érintett ügyfelek, mind az OTP csoport esetében kedvezőbb kockázati profilt eredményez” – áll a tájékoztatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik