Pénzügy

Megvan, milyen árfolyamon váltják ki a megmaradt devizahiteleket

Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)

Kedvezményes forintosítást ígér Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a devizaalapú személyi- és autóhitelekre. 

Piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Korábban még olyan hírek voltak, hogy nem piaci alapon lesz a forintosítás. 

A miniszter elmondta, hogy az átváltás önkéntes lesz az ügyfelek részéről, de a bankok nem utasíthatják el a kezdeményezést.

Árfolyam

Az átváltási árfolyam 309,20 forint az euró, és 287,20 forint a svájci frank alapú hiteleknél, azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam – 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank – alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

Tájékoztatása szerint a mostani – december 1-jével hatályos – forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is.

Varga Mihály közölte, hogy a mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya 54 százalékról 3 százalék alá csökken Magyarországon.

Az MNB segíti a megmaradt lakossági devizahitelek kivezetését

Megkezdődhet a fogyasztói devizahitelek forintra váltása és ezzel a lakossági devizahitelek korszakának teljes lezárása, az MNB biztosítja a bankoknak a személyi és autóhitelek átváltásához szükséges devizát – tájékoztatott honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán, miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette az átváltásról a bankszövetséggel kötött megállapodást.

A szerdai tájékoztatás szerint az MNB és a Magyar Bankszövetség között augusztus 19-én megkötött megállapodás értelmében az MNB rendelkezésre bocsátja a forintosításhoz szükséges svájci frank mennyiséget. Az MNB az első tenderét augusztus 24-én tartja, ahol a partnerbankok a szükséges svájci frank mennyiségét a tender időpontjában elérhető legutolsó hivatalos MNB árfolyamon tudják beszerezni.

A közlemény szerint az MNB jelentős szerepet játszott a lakossági deviza és devizaalapú jelzáloghitelek forintosításában, melynek nyomán a lakossági devizahitelek döntő része sikeresen kivezetésre került. A svájci frank árfolyamának nagyobb ingadozása azonban rámutat arra, hogy a fennmaradó, 250 ezer szerződéshez kapcsolódó 300 milliárd forint összegű lakossági devizahitel-állomány – túlnyomórészt svájci frank alapú gépjármű- és személyi hitelek –, annak széles társadalmi érintettsége miatt érdemi kockázatot hordoz – tartalmazza a közlemény.

Minderre az MNB az elmúlt időszakban a Pénzügyi Stabilitási Jelentésében és más fórumokon többször felhívta a figyelmet. A megmaradt fogyasztói devizahitelek forintosítására felkészülve a monetáris tanács már ez év június 9-i ülésén döntött arról, hogy a bankok számára a devizatartalékból biztosítja a konverzióhoz szükséges teljes devizamennyiséget, amit a kedvező tartalék-megfelelés lehetővé tesz.

A megállapodás szerint

Az MNB és a bankszövetség szerdai megállapodása szabályozza a forintosításhoz kapcsolódó ügyletek legfontosabb üzleti feltételeit. Ennek részeként az MNB minden pénzügyi intézmény számára elérhetővé teszi a svájcifrank-eladási tenderét. A partnerkörébe tartozó hitelintézetek közvetlenül, a partnerkörbe nem tartozó pénzügyi intézmények pedig közvetetten, ernyőbankokon keresztül érhetik el az MNB eszközét.

A svájcifrank-eladási tender első időpontja augusztus 24. 10 óra. A tender során a hitelintézetek azonnali ügylet keretében és feltétel nélkül, az előzetesen egyeztetett igényeiket teljesen lefedő mértékben, maximum 0,9 milliárd svájci frank értékben végezhetnek devizakonverziót a jegybankkal, a tender időpontjában elérhető legutolsó hivatalos MNB-árfolyamon.

A bankszövetség a megállapodás keretében vállalta, hogy tagjai a megmaradt devizahitelek forintra váltásából adódó fedezeti (devizavételi) igényüket az MNB tenderein elégítik ki. Az MNB és a bankszövetség egyaránt elkötelezett abban, hogy a megmaradt devizahitelek konverziója minél hamarabb, a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése mellett és a forint árfolyamára gyakorolt érdemi hatás nélkül menjen végbe.

A program nem veszélyezteti a jegybankitartalék-megfelelést, a tartalékszint kielégítő, míg a szóban forgó devizahitel-állomány nem tekinthető jelentős nagyságúnak, ugyanis az a forintosítás és elszámolás nyomán kivezetett deviza jelzálog-hitelállomány mindössze tizedének felel meg.

Az MNB felkészült a megmaradt lakossági devizahitelek gyors és rendezett kivezetésére. A lakossági devizahitelezés korszaka a kétezres évek elején éppen a gépjármű finanszírozással kezdődött el és a lakossági devizahitelek kivezetése ezen hitelek forintosításával érhet véget – olvasható a jegybank közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik