Pénzügy

Pénzmosás magyar módra – amire az olasz maffia is elismerően csettintene

pénzmosás, pénzmosoda (Array)
pénzmosás, pénzmosoda (Array)

A nyíregyházi keresztapaként elhíresült jogtudor addig védte rovott múltú klienseit, amíg saját maga is kitanulta és alkalmazta azokat. Bebukott. Pedig tudhatta volna, hogy másképp is lehet ezt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói a napokban kapcsoltak le egy bűnszervezetet irányító nyíregyházi ügyvédet. A „vállalkozóról” annyit, hogy cégtemetőt is működtetett. Az ő ügyén keresztül, valamint egy – 1993 óta szökésben lévő – olasz maffiafőnök viselt dolgainak ürügyén vette nagyító alá az Adózóna.hu a törvényes pénzmosás új szabályait. Magyarországon ugyanis ilyen is létezik, amelynek hallatán még talán a Cosa Nostra hírhedt vezére is elismerően bólogatna – vázolták, mit tartanak az érvényben lévő lehetőségről.

A nyíregyházi ügyvéd által irányított bűnszervezet jellemzően maffiaszerű eszközökkel és módszerekkel igyekezett akadályozni a bűnüldöző szervek munkáját. A hálózatot tizenöt éve építgette, és védelmében attól sem riadt vissza, hogy az érdekkörében megindult büntető eljárásokban közreműködő nyomozókat, ügyészeket feljelentse, mondjuk vesztegetés látszatát keltve, vagy éppen az érintettek elfogultságára hivatkozva – írja a lap. A cégek eltüntetéséért pénzt szedett persze, és ukrán bebukóembereket használt.

Hogy min bukott el mégis? Feltételezik, hogy a hiányos lepapírozáson.

És mi mindebből a tanulság? Például az, hogy cégtemetőt már csak az „amatőrök” használnak, a vérbeli profik megtalálják a joghézagokat. Ott van mindjárt a stabilitás megtakarítási számla, ami kvázi legális pénzmosodaként működik már évek óta. A számla ugyan nem kamatozik, de a rajta elhelyezett pénzt nagyon olcsón lehet legalizálni. Júliustól ráadásul még kedvezőbbé tették a feltételeket. Részletekért kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik