Pénzügy

Jön a folyékony kokain

kokain (Array)
kokain (Array)

Már Románián keresztül is szállítják a kokaint, és cseppfolyós formában is csempészik a szert. Új, hogy Oroszország felzárkózott a legnagyobb fogyasztók közé.

Előző cikkünkben Kucsera Gábor kábítószer-fogyasztása kapcsán jártunk utána a hazai kokain-piacnak. Ebből kimaradt a rendőrség, mert cikkünk megjelenéséig nem sikerült megszólaltatnunk hatósági szakértőt. Ezt most pótoljuk. Dr. Csákó Ibolya alezredes, kábítószer-szakértő válaszolt a kérdéseinkre.

Európában mennyire népszerű kábítószer a kokain?

Európában a rendőrségi lefoglalási adatok alapján a cannabis után a kokain a legnépszerűbb kábítószer. A lefoglalt mennyiség több mint kétharmada cannabis, 13 százaléka pedig kokain. A legtöbb kokaint a spanyolok foglalják le, hiszen Európába elsőként ide érkezik Dél-Amerikából a szer.

Európában mely nemzetek a legnagyobb fogyasztók?

A fogyasztásban a britek, a spanyolok, franciák járnak az élen. Új tendencia, hogy néhány éve az oroszok is felzárkóztak. Az Európában lefoglalt kokain-mennyiség fele már Oroszországhoz köthető, a másik fele Nyugat-Európához.

Fotó: Thinkstcok

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon elenyésző a kokain népszerűsége. Egy szűk réteg használja elsősorban, akiknek van pénze rá. A legnépszerűbb kábítószer ma Magyarországon a biofű, más néven herbál. Ami sem nem bio, sem nem cannabis, hanem egy borzasztóan veszélyes, szintetikus kábítószer. Sajnos a fiatalok körében most ez a legkedveltebb anyag.

Kik fogyasztanak kokaint?

A használók meglehetősen zárt világot alkotnak. Átlagéletkoruk jóval magasabb, mint más drogok esetében. Nemcsak azért, mert a kokain egy nagyon drága szer, és így főként a gazdagabbak, (akik általában idősebbek is) fogyasztják, hanem azért is, mert nagyon nehéz beszerezni. Utcán, szórakozóhelyen nem árulják, aki vásárolni akar, az már eleve tudja, hogy kihez kell fordulnia.

Kik és hogyan hozzák be az országba a kokaint?

A hazai piacot nigériaiak, nyugat-afrikaiak uralják. Ők a nagykereskedők, akik csempészéssel foglalkoznak. Főként Afrikán keresztül, Spanyolországban érkeztetik az anyagot, amit szárazföldön juttatnak el hazánkba. Emellett előszeretettel használnak magyar futárokat, akik a hasüregükben csempészik a szert közvetlenül a dél-amerikai országokból, repülőn keresztül.

Korábban lehetett hallani új útvonalakról, és csempészési formákról, mint például a diszkontokba érkező banános csomagok.

Valóban, de a banános megoldás minket nem érint, ezek inkább csak a nyugati nagyvárosokra jellemzők. Ami minket is érint, az az, hogy a Balti-tenger és Románia is felkerült a térképre. Új dolog a folyékony kokain is, amikor a fehér port alakítják cseppfolyóssá a könnyebb csempészhetőség érdekében. Ez azonban drága, mert a célországban is kell egy ilyen labor, ami visszaalakítja porrá az anyagot. Magyarország nem célország, így a rendőrség egyelőre még nem találkozott ilyen laborral az ország területén.

A terjesztés, az elosztói hálózat ugyanakkor magyarok kezében van.

Így van. Egy nagyon szűk terjesztői rétegről beszélünk. Elsősorban rájuk koncentrálunk, a rendőrség fő célja a forgalmazás megszüntetése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik