Belföld

“Ha anyu biokaját eszik, miért ne szívhatnék biofüvet?”

Egyre fiatalabbak használják az életveszélyes, de nagyon olcsó biofüvet, amit „öregítőszernek" is hívhatnánk, mert szürkévé és ráncossá teszi a fiatalok arcbőrét.

A biofűben, a nevével ellentétben, semmi „természetes” nincs. Éppen ellenkezőleg, ez egy mesterséges úton előállított, életveszélyes kábítószer, ami gyorsan kényszeres használóvá tesz, súlyosan roncsolja a szervezetet, és adott esetben halált is okozhat – mondja Winter Zsuzsa, pszichiáter, a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) drogambulanciájának főorvosa.

A budapesti kórházhoz már azok a betegek fordulnak, akik, ahogy ők mondják „észrevétlenül váltak függővé”, de változtatni akarnak, le akarnak szokni. A Nyírő drogambulanciáján már napi 2-3 új biofüvet szívó beteggel találkoznak, ami óriási szám, de ez csak másfél éve van így. Korábban még egy-két esetet regisztráltak hetente. Főként a 16-25 éves korosztályról van szó, akik közül sokan a szüleikkel jönnek, vidékről is. Gyakran a szülők is függők, tudunk olyan kistelepülésről Magyarországon, ahol a lakosok jelentős része biofűszívó – mondják az addiktológián.

A szegény ember marihuánája

A biofű tíz éve kezdett el terjedni Európában, Magyarországon hét-nyolc éve ismert, de csak az utóbbi másfél-két évben vált a legnépszerűbb dizejnárdroggá a fiatalok körében. A biofüvet mostanában egyre fiatalabbak fogyasztják, köztük 11-12 évesek is. A biofű elsősorban könnyű hozzáférhetősége, rendkívül alacsony ára, és intenzív hatásai miatt vált népszerűvé a serdülők körében – mondja Kapitány-Fövény Máté pszichológus, a Nyírő drogambulanciájának pszichológusa.

Az olcsó biofű hatása jóval intenzívebb, mint a drágább marihuánáé, de rövidebb ideig is tart. Ezért magasabb dózisban és gyakrabban is használják, mint a sima füvet. Amíg a fővárosban egy gramm biofű 500 forintba kerül, vidéken már 300 forintért is elérhető, míg a marihuána egységára 2000-2500 forint.


Kapitány-Fövény Máté pszichológus, Winter Zsuzsa pszichiáter főorvos, Szabó Tünde szociális munkás, főnővér
Fotó: Berecz Valter

Kapitány-Fövény Máté kutatásokat is végzett a kórházzal kapcsolatba került biofű-használók körében. Többek között arra volt kíváncsi, hogy miért szívnak herbált a fiatalok. A páciensek válaszai között olyanok szerepeltek, mint: „olcsóbb, mint a fű”, „nagyon könnyen be tudom szerezni”, „hamarabb kitisztul így az agyam, mintha füveznék”, „tetszik benne, hogy ilyen pörgős érzést ad”. Máté szerint a pörgős érzés sokszor feltehetően a biofűbe kevert amfetamin származékoktól eredhet, ez magyarázhatja az erős testi elvonási tüneteket is. Problémát okoz az is, hogy sem a szakemberek, sem a használók nem tudják, hogy mi minden lehet még a szerben az acetontól az ópiát-származékokig – mondja.

Kóma és halál veszélye

A biofű azért a legaljasabb kábítószer, mert nagyon gyorsan, szinte észrevétlenül kényszeres használathoz vezet. A szer elvonási tünetei rendkívül kínzók és veszélyesek lehetnek: izzadás, elviselhetetlen gyomorgörcsök, véres hányás, extrém alvászavar. Kezdetben sokan nem is kötik össze a rosszullétüket a biofűvel, azt hiszik, mástól lettek rosszul. Később nemcsak fizikai, de mentális, szociális problémákat is okoz.

A súlyosan függők napi 6-10 gramm biofüvet is elszívnak, ami felmehet egészen 15 grammig. Sokuknak már fiatalon ráncos az arcbőrük, és rohamos súlyveszteség következik be náluk, igen rövid idő alatt. Van, akinek viszkető, akár gennyedző kiütések jelennek meg az arcbőrén vagy testszerte – mondja Winter Zsuzsa, aki csak egyszerűen „öregítőszernek” nevezi a biofüvet.

A szer, a belekevert mérgek miatt, elsősorban az emésztőrendszert támadja. A marihuánával ellentétben könnyen túl lehet adagolni, és a legveszélyesebb benne, hogy nem tudni, milyen koncentrációban tartalmaz szintetikus hatóanyagot. A túladagolás hallucinációkkal, erős rosszulléttel, halálfélelemmel jár. A súlyos függők halálát általában szív- és légzésleállás, a keringési rendszer összeomlása okozza. Egyéni érzékenység esetén vagy túladagolás során kóma vagy a halál kockázata is fennállhat – mondja Zsuzsa.

Anyu is eszik biokaját

Mára a biofű előállítása és terjesztése is átalakult. Korábban az interneten, illetve egyes boltokban lehetett hozzájutni az anyaghoz spice vagy herbál néven. Jelenleg inkább dílerektől, illetve saját gyártásból szerzik be a legtöbben az anyagot. A receptet egymás között vagy az internetről szerzik be a kamaszok. A kortárscsoportban úgy adják tovább a biofüvet, hogy nincsenek tudatában a használat tényleges veszélyeinek. Volt olyan serdülő páciensem, aki azt mondta, hogy ha az anyukája biokajákat eszik, akkor ő miért ne szívhatna biofüvet – mondja Máté.

A függőkön gyógyszeres- és intenzív pszichoterápiával próbálnak segíteni. Fontos, hogy aki szermentes életet kíván élni, annak motiváltnak kell lennie. A megelőzés, figyelemfelhívás is kulcsfontosságú. Bár vannak ilyen programok, számuk és hatékonyságuk elég csekély, és éppen az új szintetikus drogok kockázatairól esik kevés szó – mondja Szabó Tünde, a Nyírő kórház szociális munkása, a drogambulancia főnővére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik