Pénzügy

Vad bulizás után ezért ne rohanjon azonnal dolgozni

Buli, party (Array)
Buli, party (Array)

Változtak az üzemi baleset megítélésének szabályai júliustól, szigorítottak rajtuk. Még többet kockáztat, aki nem tisztán megy be a munkahelyére.

Az egészségbiztosítási törvény több ponton is változott júliusban, például az üzemi balesetek megítélésében is – hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu. Eddig többek között az a baleset nem minősült üzeminek, amely kizárólag a dolgozó ittassága miatt következett be. Július elsejétől viszont az alkohol- és a kábítószer-befolyásoltság is kizáró oknak számít, akkor is, ha csak részben emiatt következett be a baleset. Ami azért nem mindegy, mert a baleseti táppénz jóval magasabb (90 vagy 100 százalékos), mint a sima táppénz (amely csak 50 vagy 60 százalékos). Az eddiginél is többet kockáztat tehát az, aki nem várja meg, hogy a vad bulizás után a szervezet kitisztuljon, mire munkába áll. Nemcsak a balesetet, amivel másoknak is bajt okozhat, hanem azt is, hogy a lábadozás idejére járó táppénz is kevesebb lesz.

Változtak még az egészségügyi szolgáltatási megállapodás szabályai és a külföldi, taj számos személyek kötelezettségei is – ezek megismeréséhez kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik