Pénzügy

Meglepő: a nők nem szeretnek egyedül dönteni a pénzükről

penz(210x140).jpg (Array)
penz(210x140).jpg (Array)

Befektetési kérdésekben a hölgyek inkább hajlanak arra, hogy tanácsot kérjenek másoktól, mint a férfiak. Óvatosak, és fontos számukra a nyugdíj.

Habár az általános közvélemény otthon a nőknek tulajdonítja a pénzügyminiszteri posztot, hiszen leginkább ők kezelik a családi kasszát, ha befektetésről van szó, akkor már más a helyzet. Legalábbis ez derült ki a K&H befektetői felméréséből, melyben több mint ezer hölgyet kérdeztek meg, mittől függ, mit kezdenek a pénzükkel, hogyan döntenek a befektetéseikről.

Az eredmények alapján a nők szívesebben hallgatják meg mások véleményét, tanácsát mikor a megtakarítási lehetőségek közül választanak. A visszajelzések szerint ugyanis míg a férfiaknak több mint harmada egyedül dönt megtakarításairól, addig a hölgyeknek csupán megközelítőleg ötöde tesz így.

Ennek oka feltehetően abban keresendő, hogy a férfiak aktívabban tájékozódnak a megtakarítási lehetőségekről, gyakrabban olvasnak pénzügyi híreket, látogatnak szakmai rendezvényeket, és jóval intenzívebben böngészik az ilyen témájú internetes oldalakat – részletezte az eredményeket a bank alapkezelőjének vezérigazgatója, Zobor Zsuzsanna. 

Íme, mire támaszkodnak a férfiak és a nők, mielőtt döntenének:

 

Fontos a nyugdíj

Ha megnézzük, mire gyűjtenek a hölgyek, szintén érdekes dolgot tapasztalunk. Az általános tartalékot követően – amely nemtől függetlenül a legfontosabb megtakarítási cél – a nyugdíjtartalék szerepel a második helyen, míg a gyermekek jövőjének támogatása csupán a harmadik a sorban. Ezzel szemben a férfiaknál a gyermekek útnak indítása a második legfontosabb megtakarítási cél, és csak ezt követően gondolnak a nyugdíjra. 

Milyen megtakarításokhoz vonzódnak a nők?

Ahogy a vezetésben, úgy a megtakarításoknál is általánosságban óvatosabbak a hölgyek: míg az erősebbik nem képviselői közül csupán minden tizedik, addig a nőknél minden ötödik utasítja el, hogy a betéteknél kockázatosabb megtakarítást válasszon. A többség kizárólag forint megtakarítással rendelkezik, ha azonban devizáról van szó, egyértelműen euróban gondolkodnak a hölgyek.

Az alacsony kamatkörnyezet hatására azonban a nők is keresik a magasabb hozamlehetőségeket, amit jól tükröz, hogy a férfiakkal majdnem megegyező arányban rendelkeznek abszolút hozamú alappal (30, illetve 24%). 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik