Pénzügy

Az autós devizahitelek forintosításával augusztus végén foglalkozna a kormány

Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)

Varga Mihály szerint az előterjesztés már elkészült.

Varga Mihály úgy számol, hogy még ebben a hónapban egyeztet a kormány a devizaalapú autóhitelek forintosításáról. Az előterjesztés elkészült, a kormány várhatóan az augusztus végi kormányülésen tárgyalja majd a gépjármű-devizahitelekkel kapcsolatos kérdéseket, köztük a forintosítást – válaszolta kérdésre a nemzetgazdasági miniszter hétfőn, az új fővárosi központi kórházról szóló aláírásgyűjtési ív aláírását követően.

Varga Mihály kifejtette, hogy az autó- és a személyi hitelek közvetlenül nem érintik egy lakás fenntartását, mégis közel 30 ezer olyan autóhiteles van, akinek jelzáloghitele is van. Ezért is fontos, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon a kormány; a gazdasági tárca az előterjesztést elkészítette, két változatban javasolják a kormánynak megfontolni a forintosítást ezen a területen is – mondta a miniszter.

Varga Mihály korábban elmondta, hogy a devizában nyújtott gépjármű- és személyi hitelek állománya közel 300 milliárd forint, a szerződések száma pedig meghaladja a 200 ezret.

Tállai András NGM-államtitkár épp egy hete jelentette be az autós devizahitelek forintosításának részleteit. Akkor az derült ki, hogy az autóhitelek forintosítása önkéntes lesz, és ösztönzőt is tartalmazni fog az ügyfelek számára. Hogy ez kedvezményes forintosítási árfolyamot jelent-e, azt nem árulta el akkor az államtitkár. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik