Pénzügy
tábor (Array)

Minden harmadik családnak komoly pénzgond a gyermekek nyári elhelyezése

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 16. 11:02

A családok számára a gyerekek nyári elhelyezése mellett aránytalanul nagy anyagi megterhelést jelent a családi nyaralás, közel negyedük nem is tervez idén közös kikapcsolódást. A legtöbb gyermek vagy a nagyszülőknél, vagy sporttáborokban tölti a szünidőt – derül ki a Profession.hu 1700 ember megkérdezésével készült kutatásából.

A vezető állásportál által megkérdezettek harmada számára megterhelést jelent a gyermekek nyári táboroztatása – különösen a középfokú végzettségűek, illetve középvezető beosztásúak számára. A válaszadók 32 százalékának elsősorban nem szervezésileg, hanem inkább anyagilag okoz gondot gyermeke nyári táboroztatása.

Minden negyedik család otthon tölti a nyarat

A kutatásból az is kiderül, hogy az online kérdőívet kitöltők majdnem negyede egyáltalán nem tervez nyaralást, tízből öten azonban ha csak pár napra is, de elmennek kikapcsolódni valahova. Ötven százalékuk belföldön nyaral, közülük legtöbben legalább egy hetet töltenek nyaralással. Viszonylag sokan mennek külföldre, legalább egy hétre nyaralni (14%), sok családban pedig csak a gyermek nyaral (8%).

Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb a nagyszülők segítsége

A kisebb gyerekek a szünidő nagy részét otthon töltik, míg a szülők vagy a nagyszülők vigyáznak rájuk: a gyermekek fele nagyszülőknél, lakóhelyükön kívül alszik ilyenkor, de 45 százalékuknál jellemző az is, hogy csak napközben vigyáznak rájuk a nagyszülők. A nyári szünidő alatt a gyerekek 84 százaléka otthon eszik, azt, amit a szülő elkészít nekik. A gyermekek 40 százaléka valamilyen táborban tölti a nyár egy részét, minden harmadik gyermek „ottalvós” tábort választ, de gyakoriak a napközis táborok is (11%).

Megoldást jelentenek, de költségesek a nyári táborok

A szülők több mint fele sporttáborokba küldi gyermekét, de népszerűek a készségfejlesztő táborok is (30%), különösen a 8 és 14 év közötti gyermekek körében. A nyelvi táborok különösen 14 év feletti gyermekeknél válnak népszerűvé, közülük minden ötödik tölti a nyár egy részét nyelvtanulással. A szülők fele az alapján választ, hogy hol tud tanulni, hasznos élményeket szerezni gyermeke, de ugyanennyien vannak, akiknél anyagi megfontolások fontosabbak, különösen a 14 év feletti gyermekek esetében.

Az idősebb gyerekek otthon maradnak, a számítógép előtt

A kutatásból az is kiderült, hogy a nyolc évnél idősebb gyerekek a szünidő nagy részét otthon töltik, a 15 és 18 év közöttiek fele egyedül. Ugyanez a korosztály a fiatalabbaknál átlagosan 20 százalékkal több időt tölt a számítógép előtt, mint év közben.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.