Pénzügy

Felturbóznák az új szocpolt, vagyis a CSOK-ot

csalad(210x140).jpg (Array)
csalad(210x140).jpg (Array)

Az új, vissza nem térítendő otthonteremtési állami támogatás keretösszegének jelentős bővítését, valamint a hozzáférés kiterjesztésének lehetőségét is vizsgálja a kormány.

Jelentősen bővülhet a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) keretösszege és a hozzáférés is – írja a Napi Gazdaság csütörtöki számában.

A július elsején indult új szocpol várakozáson felüli sikerét jelzi, hogy már eddig ötvenezer érdeklődőt vonzott. A legnagyobb érdeklődést vidéken tapasztalták. Az új támogatási forma segítségével használt ingatlanok vásárlásához is igényelhető állami támogatás.

Egygyermekes család minimum 500, maximum 780 ezer forintot kaphat. Két gyerek esetén a támogatás 800 ezer és 1,7 millió forint közötti, míg három gyereknél már 1,2-2,6 millió forint lehet. A négygyerekesek minimum 1,6, legfeljebb pedig 3,25 millió forintra számíthatnak.

A támogatás célja, hogy a gyermekes vagy gyermeket vállaló családok könnyebben jussanak lakáshoz. A lehetőséget meglévő vagy előre vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Utólagos támogatást csak az kaphat, aki már legalább egy gyermeke után igénybe vette a támogatást, majd újabb gyermeke született.

Ha meglévő gyermekek után igényelik a támogatást, nincs életkori korlát. Ha viszont születendő gyermekre szeretnék kérvényezni, akkor házastársi kapcsolat szükséges, és a felek egyike sem töltheti be az igénylés időpontjában 40. életévét.

Új mellett használt lakás vásárlásához és felújításhoz is igényelhető a támogatás. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik