mnb(210x140).jpg (Array)
Pénzügy

MNB: Májusban is javult az ország külső pénzügyi helyzete

A folyó fizetési mérlegnek és a tőkemérlegnek az ország külső pénzügyi pozíciójának alakulását jelző együttes egyenlege 110 millió euróval kedvezőbben alakult májusban, mint az előző hónapban.

Magyarország úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képessége az áprilisi 750 milliót követően májusban 860 millió euró volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján szerdán megjelent legfrissebb adatokból.

A növekmény döntő eleme, az uniós tőketámogatások 102 millió eurós növekedése volt, amely az áprilisi 258 millióról májusban 360 millió euróra nőtt.

A fizetési mérleg 500 millió eurós májusi többlete mindössze 7 millióval nőtt az előző havihoz képest. A folyó mérlegben az áruforgalmi többlet 39, a szolgáltatások exporttöbblete 20 millióval alacsonyabb volt az áprilisinál és 307, illetve 437 millió eurót tett ki, amiből az idegenforgalmi többlet 271 millió euró volt.

A jövedelem soron minimális kilengéseket mutatnak az adatok. A befektetések jövedelmeiből kivont májusi 487 millió, alig 8 millióval kevesebb az előző havinál, ezen belül a működőtőke befektetésekből eredő 328 millió euró repatriált profit alig 3 millióval maradt el az egy hónnappal korábbitól. A külföldi munkajövedelmekből májusban hazautalt 188 millió euró is csak 4 millióval kevesebb az áprilisinál.

Ajánlott videó