Pénzügy
mnb(430x286).jpg (Array)

MNB: Májusban is javult az ország külső pénzügyi helyzete

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 07. 15. 13:24

A folyó fizetési mérlegnek és a tőkemérlegnek az ország külső pénzügyi pozíciójának alakulását jelző együttes egyenlege 110 millió euróval kedvezőbben alakult májusban, mint az előző hónapban.

Korábban a témában:

Magyarország úgynevezett külfölddel szembeni finanszírozási képessége az áprilisi 750 milliót követően májusban 860 millió euró volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján szerdán megjelent legfrissebb adatokból.

A növekmény döntő eleme, az uniós tőketámogatások 102 millió eurós növekedése volt, amely az áprilisi 258 millióról májusban 360 millió euróra nőtt.

A fizetési mérleg 500 millió eurós májusi többlete mindössze 7 millióval nőtt az előző havihoz képest. A folyó mérlegben az áruforgalmi többlet 39, a szolgáltatások exporttöbblete 20 millióval alacsonyabb volt az áprilisinál és 307, illetve 437 millió eurót tett ki, amiből az idegenforgalmi többlet 271 millió euró volt.

A jövedelem soron minimális kilengéseket mutatnak az adatok. A befektetések jövedelmeiből kivont májusi 487 millió, alig 8 millióval kevesebb az előző havinál, ezen belül a működőtőke befektetésekből eredő 328 millió euró repatriált profit alig 3 millióval maradt el az egy hónnappal korábbitól. A külföldi munkajövedelmekből májusban hazautalt 188 millió euró is csak 4 millióval kevesebb az áprilisinál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.