szép kártya (Array)
Pénzügy

Változhat a SZÉP-kártya rendszere

Nem tartják szerencsésnek a turisztikai vállalkozások, hogy a SZÉP-kártya felhasználásában az utóbbi időben elbillent az egyensúly a vendéglátóhelyek felé, ezért az NGM mérlegeli ennek kapcsán felvetett módosító javaslataikat.

Ruszinkó Ádám, a tárca helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak hozzátette, jelenleg még nem áll rendelkezésre előterjesztés a kártyarendszer átalakításával kapcsolatban.

A helyettes államtitkár rámutatott: a SZÉP-kártya bevezetésének célja eredetileg a belföldi turizmus élénkítése volt, ehhez képest az évek során a vendéglátás célú felhasználás egyre dominánsabbá vált. Az ágazati szereplők többször jelezték már a szaktárcának, hogy a folyamat nem a kedvükre való, ezért több olyan javaslattal is előálltak, amelyek előnybe hoznák a szálláshelyeket az éttermek kárára. A minisztérium érdemben mérlegel minden beérkezett elképzelést, módosítási javaslatot, jelenleg azonban nincs napirenden a kártyarendszer átalakítása – mondta Ruszinkó Ádám.

A lap szakmai körökből úgy értesült, a hazai szállodaipar lobbierejének nyomására a nemzetgazdasági tárca komolyan mérlegeli a jogszabály-módosítást, és ha nem is valamennyi étteremtípust sújtana a felhasználás szigorítása, a gyorséttermeket például biztosan.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vendéglátásból származó árbevétel tavaly összesen 6 milliárd forint volt, 11 százalékkal több a 2013. évinél, és ennek jelentős részét adták a SZÉP-kártyás költések – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!