Pénzügy

Csökkent a kétgyermekes családok jövedelme

kopaszi gát (Array)
kopaszi gát (Array)

Az egy- és kétgyermekes családok körében is nőtt a szegények aránya. Csak a nagycsaládosok helyzete javult.

A kedvező családpolitikai intézkedések ellenére jelentősen romlott a kétgyermekes családok jövedelmi helyzete 2013-ban. Ez azt jelenti, hogy nominálértéken is csökkent az egy főre jutó jövedelmük, és nőtt körükben a relatív jövedelmi szegények aránya – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss kiadványából.

Az egygyermekes családok körében is több a szegény, mint egy évvel korábban. Csak a nagycsaládosok helyzete javult érdemben.

Az adatok azt mutatják, hogy az egy- és kétgyermekesek gyermekenkénti 10 ezer forintos adókedvezménye nem hozott áttörést; az alanyi jogon járó juttatások több éve tartó befagyasztása oda vezet, hogy a munkanélküli családok gyermekei egyre mélyebb szegénységbe csúsznak – írta az MNO.hu.

A nagycsaládosok helyzete ugyanakkor egyre jobb lett. A három- vagy többgyermekesek reálbére 15 százalékkal nőtt, miközben havi nettó 202 ezer forintos keresetük az egy évvel korábbi 28 ezer helyett már több mint 49 ezer forinttal haladta meg a gyermektelenekét. A vásárlóerő is a nagycsaládosoknál növekedett a legnagyobb mértékben. Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik