Pénzügy

Július 6-ig lesznek zárva a bankok Görögországban

görög atm (Array)
görög atm (Array)

Jövő hétfőig zárva maradnak a görög bankok - derült ki a hétfő hajnalra Athénban megjelentetett hivatalos kormányközlönyből. A külöldi turisták kártyás pénzfelvételét még nem korlátozták, de a görög kártyákra limitálták, mennyit lehet naponta felvenni.

A Prokopisz Pavlopulosz államfő és Alekszisz Ciprasz aláírásával jegyzett dokumentumban a helyzet rendkívüliségével magyarázták a lépést, amelyet a görög pénzügyi rendszer és az ország gazdaságának védelme tesz szükségessé, mert az Eurócsoport június 27-i döntése nyomán korlátozták a görög bankok számára elérhető likviditás összegét.

Arra az időre, amíg zárva tartanak, a bankok azonban nem számítanak fel hitelkamatot.

Maximum 60 euró

A görög pénzügyminisztérium intézkedése nyomán 60 euróban limitálták azt az összeget, amelyet helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek a pénzjegykiadó automatákból. Megtiltottak egyben minden pénzátutalást külföldre.
A különböző termékekért és szolgáltatásokért a Görögországban kibocsátott kártyákkal lehet fizetni, de csak az ország területén.

A külföldi bankkártyáknál nincs korlátozás

Külföldi bankkártyákra külön rendelkezést ad majd ki a görög pénzügyminisztérium.

Az AP amerikai hírügynökség azt jelentette, hogy a külföldön kibocsátott hitel- és bankkártyákkal korlátozás nélkül lehet majd pénzt felvenni az automatákból. Ennek elsődleges haszonélvezői a Görögországba látogató turisták, valamint a vendéglátás. Vasárnap sok aggódó külföldi turista ugyanis a görögökkel együtt állt sorba a pénzkiadó automatákhoz, attól tartva, hogy a korlátozások rájuk is vonatkoznak majd. A pénzkiadó automaták legkésőbb hétfőn késő délutántól lesznek ismét használhatóak.

Brüsszel indokoltnak tartja a tőkekorlátozásokat

A bejelentett görögországi tőkekorlátozásokat az Európai Bizottság az uniós jog őreként gyorselemzésnek vetette alá, s az intézkedéseket indokoltnak tartja – erről adott ki hétfőn kora reggel közleményt Jonathan Hill, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért felelős tagja.

A vizsgálatra azért volt szükség, mert a tőke szabad mozgása normális körülmények között nem korlátozható, ezt az uniós jog tiltja – magyarázta a biztos.
A bizottság viszont úgy ítéli meg, hogy a pénzügyi és bankrendszer stabilitásának megőrzése olyan közérdek, amely indokolttá teszi a tőkekorlátozások átmeneti bevezetését.
“Az országnak az elsődleges és azonnali kihívást a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése jelenti” – írja közleményében az uniós biztos.

Egylőre nincs megegyezés

Az előzmény: szombaton megszakadtak az egyeztetések a görög kormány és az ország nemzetközi hitelezői közt. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök bejelentette: népszavazást ír ki július 5-re a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról. Ez Brüsszelben felzúdulást váltott ki, az Eurócsoport elutasította azt a görög kérést, hogy a tervezett népszavazásra való tekintettel csúsztassák el a görög pénzügyi mentőprogram június 30-i lejáratát. Ennek ellenére a görög parlament a népszavazás kiírása mellett döntött éjszakába nyúló ülésén, vasárnapra virradóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik