Pénzügy

Ősszel felülvizsgálnák, mit lehessen fizetni SZÉP-kártyával

A szűkítés egyelőre nincs napirenden. Legalábbis még nem készült a Nemzetgazdasági Minisztériumban ilyen témájú előterjesztés.

Nincs ugyan napirenden a Nemzetgazdasági Minisztériumban a SZÉP-kártya felhasználhatóságának szűkítése, de a minisztérium szerint ősszel érdemes lehet egy újabb számvetést készíteni az érintettek bevonásával, tekintettel arra is, hogy a turizmusban érdekelt vállalkozások évek óta csökkentenék a vendéglátás szerepét a kártya felhasználásában.

Az MTI kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői közleményében leszögezte, hogy a tárcánál nem készült a SZÉP-kártya elfogadásának megváltoztatásáról, vagy az elfogadóhelyi hálózat bármilyen szűkítéséről szóló előterjesztés.

Kikerülhetnek a gyorséttermek az elfogadók köréből?

A tárca gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára, Glattfelder Béla korábban egy szakmai konferencián a SZÉP-kártya rendszerének továbbfejlesztése kapcsán beszélt arról, hogy az elfogadók köréből kikerülhetnek a gyorséttermek, mert az eredeti céloknak megfelelően a szálláshelyeknek és a szabadidős tevékenységeknek kellene nagyobb szerepet szánni.

Az OTP akkor attól tartott, hogy a vendéglátás célú felhasználhatóság bármilyen szűkítése hátrányosan hat majd a belföldi turizmusra.

Az NGM hétfői közleményében azt írta, hogy az államtitkár korábban egy hozzá beérkezett szakmai javaslatot ismertetett, “ami nyilvánvalóan nem tekinthető a kormány álláspontjának”, így annak megvalósíthatóságáról sem foglalnak állást.

A felét a vendéglátásban költik el, ezért korlátozást sürgetnek a turisztikai vállalkozások

Közölték, hogy a SZÉP-kártya és a hozzá kapcsolódó adókedvezmények bevezetésének elsődleges célja a belföldi turizmus élénkítése volt. 2012-től, mióta a kártya három zsebes felosztása kialakult és a vendéglátás zseb létrejött, egyre dominánsabbá vált a költésekben az alacsonyabb kategóriájú vendéglátási szolgáltatások igénybevétele, és a napi munkahelyi étkezés. Jelenleg a SZÉP-kártya költések fele vendéglátóhelyen történik.

Mint írták, a turizmusban érdekelt vállalkozások és szakmai szervezetek évek óta javasolják, hogy valamilyen módon állítsák ismét erőteljesebben a turizmus szolgálatába a kártyát, vagyis csökkentsék a vendéglátás szerepét.
Az NGM a kezdetektől nyitott a kártyával kapcsolatos szakmai javaslatokra, azokat időről időre áttekintik, és ha indokolt, módosítják, finomítják a rendszert.

“Jelenleg ez nincs napirenden, de úgy gondoljuk, hogy az ősz folyamán, a turisztikai főszezont követően érdemes egy újabb számvetést készíteni. Ahogy korábban, úgy ezután is be fogjuk vonni az érintett szereplőket -kártyakibocsátókat, ágazati szakmai szervezeteket – ebbe a gondolkodásba” – fogalmaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik