Pénzügy

Patai: Még két szűk esztendő vár a bankokra

patai-mihaly(960x640).jpg (Array)
patai-mihaly(960x640).jpg (Array)

A Bankszövetség elnöke szerint igazságtalan, hogy a kormány a bankokkal fizetteti meg az ügyfelek veszteségeit.

Még két szűk esztendőre számíthatnak a magyarországi bankok – mondta a Magyar Bankszövetség elnöke a Reuters hírügynökségnek adott, csütörtökön megjelent interjúban. Patai Mihály elmondta, még legalább két évet kell várni, hogy a kormányzat enyhítse a bankszektort sújtó intézkedéseket, és a gazdasági növekedés lehetővé tegye a háztartási hitelezés beindulását.

“A közepén vagyunk a bibliai hét szűk esztendőnek, de egyelőre nem látom, hogy a bőség esztendei jönnének” – fogalmazott. “Arra számítok, hogy a következő két évben folytatódni fog ez a küzdelem (a kormány és a bankok között)” – mondta. “El fog jönni a megbékélés, de az oda vezető út a jelenlegi helyzetből – amikor a kormány szabadságharcot folytat a bankszektorral szemben – sokkal hosszabb és rögösebb lesz, mint ahogy néhány éve gondoltam” – tette hozzá Patai.

 

Az olasz UniCredit Bank magyarországi leányvállalatának elnök-vezérigazgatója üdvözölte a magyar kormánynak a költségvetési helyzet javítását célzó erőfeszítéseit, de botrányosnak nevezte, hogy a bankokkal fizettetik meg az ügyfelek veszteségét, miközben az év eleje óta három brókercég omlott össze. “Akárhányszor egy új problémával szembesülünk, a bankok szenvedik meg. Ez abszolút igazságtalan” – mondta.

Szavai szerint 2017-ig nem lesz növekedés a háztartási hitelek piacán. Ugyanakkor a vállalati hitelek már idén is nőni fognak néhány százalékkal, és 2016-ban is bővülés várható. A banki portfoliók megtisztítása lehetővé teszi új hitelek kihelyezését, és a következő két-három évben gyorsan csökkenésnek indul a nem teljesítő hitelek aránya. Patai elmondta azt is, hosszú évek óta először idén várhatóan mérsékelten nyereséges lesz a magyarországi bankszektor egésze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik