Pénzügy

Így reagáltak a bankok az MNB közlésére

bank (Array)
bank (Array)

A CIB, a Budapest Bank és a K&H is elkötelezett a hitelezés bővítése mellett, de konkrét vállalást nem közöltek arról, mennyire bővítenék ezen a téren tevékenységüket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közölte, hogy a magyarországi bankok egyöntetűen kifejezték támogatásukat a hitelezés bővítése iránt, és elsősorban a vállalati, és azon belül is a kis- és közepes vállalati szektorban szeretnék növelni hitelezésüket 2015 és 2017 között. A jegybank azt írta: több bank is vállalta a hitelezési aktivitása növelését. Erre az MTI megkérdezte a bankokat, konkrétan mit is jelent ez. 

CIB

A bank válaszából kiderül, hogy elkötelezett a vállalati, és azon belül is a kis- és közepes vállalati szektor hitelezésének növelése iránt. A bank kifejtette, hogy a kkv szektorban a 2014-es sikeres növekedés után idén is az MNB-vel egyező céljuk az új hitelkihelyezések növelése, és ezáltal a reálgazdaság támogatása.

Budapest

A bank a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan 2015-re, és a következő évekre is növekedési terveket tűzött ki a kulcsterületeken, ezen belül kiemelten is a kkv-k hitelezése terén – reagáltak az MTI megkeresésére. Utóbbi területen 2014-ben is dinamikus növekedés volt: a kkv hitelezési piacnak a nemzetgazdaságra jellemző – a jegybanki adatok szerint 5,5 százalékos – visszaesése ellenére a bank 10 százalékkal növelte kkv hitelállományát, összességében pedig 6 százalékkal bővítette vállalati hitelezését a teljes vállalati piac stagnálása mellett. “Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy a növekedést prudens, körültekintő hitelezési politika mentén érjük el, mivel úgy véljük, hosszú távú sikereket csak így lehet biztosítani” – hangsúlyozta a Budapest Bank.

K&H

Ahogy a múltban, úgy a jövőben is elkötelezett a hitelezés, a gazdaság finanszírozása mellett – közölte a bank. Kifejtették, hogy a K&H az első negyedévben jelzáloghitelezésben év/év alapon megduplázta bevételeit, míg a teljes szektor 38 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A bank piaci részesedése a hitelezés minden szegmensében jelentősen nőtt, és 2015 első negyedévében elérte a 9,6 százalékot, szemben a 2014 első negyedévi 8,7 százalékkal.

A K&H hozzáfűzte: 2015 első negyedévében az újonnan folyósított lakossági jelzáloghitelek piacán 15,3 százalékos volt a részesedésük, szemben a 2014 első negyedévi 11,4 százalékkal. A K&H 2015 első negyedévében 46 milliárd forintnyi új hitelt folyósított, és továbbra is a növekedési hitelprogram egyik vezető résztvevője: 133 milliárd forintnyi hitelszerződést kötött a program második szakaszában, ami 20,2 százalékos piaci részesedésnek felel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik