Pénzügy
bank (Array)

Növekedési pályára állhat a bankszektor Magyarországon

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 06. 10. 14:03

Az idei mélypont után jövőre kezdődhet a fellendülés, ebben bízik az elemző.

Korábban a témában:

Az idei mélypontot követően jövőre már növekedési pályára álhat a magyar bankszektor, és hitelezéssel segítheti a növekedést – mondta a Raiffeisen Bank vezető elemzője Török Zoltán szerdán Bécsben az MTI-nek.

Fordulópont jöhet

A bankcsoport közép- és kelet-európai bankszektorról szóló, 2015-ös elemzésének bemutatására rendezett sajtótájékoztatón az elemző kifejtette, az idei év több tényező miatt is fordulópontot jelent a magyar bankszektor életében.

Egyrészt megegyezés született az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a magyar kormány között az év elején, amely rendezi a bankszektor és a kormány közötti viszonyokat, és jövő évtől csökken a bankadó mértéke.

Másrészt a forintosítással rendezték a lakossági devizahitelesek ügyét, harmadrészt pedig a magyar gazdaság már a tavaly visszatért a növekedési pályára – magyarázta az elemző. Török Gábor hangsúlyozta, idén három százalék fölötti lehet a gazdasági növekedés, de ahhoz, hogy ez tartósan fennmaradjon, szükséges a hitelezés beindulása.

Ütemesen növekvő piacok

Gunter Deuber, a Raiffeisen Bank International vezető elemzője és a beszámoló egyik szerzője azt mondta, a bank továbbra is ütemesen növekvő piacnak tartja Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát, és valószínűleg a hitelezés és a pénzügyi eszközök növekedése fenntartható módon meghaladhatja mindhárom ország bruttó hazai termékének (GDP) növekedési ütemét.

Úgy vélte, a pozitív irányba elmozduló trend miatt a magyar és a román piacok is ehhez a csoporthoz sorolhatóak. “A bankok hitelforrás-szűkítő mérlegalkalmazkodási tevékenysége (deleveraging), a súlyos egyszeri veszteségek és a nem-teljesítő hitelek átstrukturálása árán mindkét ország gazdaságának és bankszektorának sikerült megfordítania az eddigi negatív trendet. Azt azonban egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy az elmúlt évek átstrukturálási folyamata elegendő volt-e ahhoz, hogy azzal már 2015-ben érezhető fellendülés kezdődjön” – magyarázta Deuber.

Az elemzés rámutat arra, hogy 2015-ben a Közép- és Kelet-Európában jelenlévő nyugat-európai bankok üzleti stratégiájának legfőbb elemei továbbra is az elővigyázatosság és a szelektív megközelítés maradnak. Jovan Sikimic, a Raiffeisen Centrobank AG elemzője úgy vélte, nem valószínű, hogy bővítenék a térségben meglévő fiókhálózatukat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.