Pénzügy

Rezsicsökkentés. a Kúria szerint is hibázott a fogyasztóvédelem

rezsicsökkentés (Array)
rezsicsökkentés (Array)

A legfelsőbb bírói fórum a felülvizsgálati eljárásban ugyanarra az álláspontra jutott, mint korábban a szegedi bíróság: hibás volt az NFH távhőcéget elmarasztaló határozata.

A Kúria szerint is hibás volt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság határozata, amelyben elmarasztalta a Makói Nonprofit Kft.-t a rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló szabályok megsértése miatt – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika közölte, a Kúria a felülvizsgálati eljárásban hatályában fenntartotta az első fokon eljáró Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletét.

Majdnem 16 milliós kötbért szabott ki a fogyasztóvédelem

A hatóság a Maros-parti városban távhőszolgáltatást is nyújtó céget arra kötelezte, hogy számlánként 10 ezer, összességében 15,98 millió forint kötbért fizessen meg a fogyasztóknak, mert álláspontja szerint nem tett eleget a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvényben előírt tájékoztatási kötelezettségének.

A fogyasztóvédelem szerint a szolgáltató a 2013 júniusában és júliusában kibocsátott, az alapdíjat és a hődíjat tartalmazó számláin nem nyújtott egyértelmű tájékoztatást a lakossági fogyasztóknak a rezsicsökkentés teljesüléséről. A számlákon a szolgáltatási díj bruttó összege szerepelt, a rezsicsökkentés nyomán elért megtakarítás nagyságát azonban nettó értékben tüntették föl. A hatóság álláspontja szerint az átlagfogyasztó így nem tudta ellenőrizni, hogy a szolgáltató valóban eleget tett-e a rezsicsökkentés előírásainak.

A bíróság szerint nem volt igaza a fogyasztóvédelemnek

A bíróság szerint azonban a szolgáltató az akkor hatályos jogszabályokban előírt tájékoztatási kötelezettségének eleget tett. A következő hónapban pedig a cég levélben értesítette a fogyasztókat a rezsicsökkentéssel elért megtakarítás nagyságáról.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a fogyasztóvédelmi hatóság felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. A Kúria azonban ezt alaptalannak találta, és megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvény rendelkezéseit helytállóan értelmezte és alkalmazta, valamint a bizonyítékokat okszerűen, helytállóan értékelve hozott döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik