mosogepek(210x140).jpg (Array)
Pénzügy

Mosógépcserére is lehet pályázni

Folytatódik az otthon melege program.

Mintegy 12 ezer családnak nyújt anyagi támogatást júliustól energiatakarékos mosógép megvásárlásához a kormány, a folytatódó otthon melege program keretében – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtök délelőtt.

A háztartások olyan mosógép megvásárlásához kaphatnak támogatást, amely a víz- és az áramfelhasználás tekintetében is energiatakarékos. Ezzel nemcsak a háztartások tudnak spórolni, hanem a szén-dioxid-kibocsátás is csökken, vagyis a klímapolitika szempontjából is hasznos – emelte ki az államtitkár.

Ők jelentkezhetnek

Szabó Zsolt elmondta: a kiírásra minden felnőtt, magyarországi lakhelyű és ügyfélkapus regisztrációval rendelkező állampolgár jelentkezhet, aki vállalja, hogy mosógépét energiatakarékosra cseréli. A támogatás 50 százalékos, A+ jelzésű mosógépek esetében maximum 25 ezer, A++-nál 40 ezer, A+++ esetében pedig 45 ezer forintot lehet kapni.

A pályázat júliustól szeptember 30-ig tart. Minden régiónak önálló pályázati kerete van. A kormany.hu oldalon megtalálható, hogy milyen ütemben nyílnak meg a pályázatok – fejtette ki az államtitkár.

Szabó Zsolt szerint az első pályázók akár augusztusban, szeptemberben lecserélhetik régi mosógépüket a programnak köszönhetően.

Ennyi pénz van rá

Az NFM csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az otthon melege program ötödik alprogramjában bruttó 500 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújt új, magas energiahatékonyságú mosógépek beszerzéséhez a minisztérium.

A forrás elosztása régiónként történik, szükség esetén a tárca fenntartja a jogot a régiók közötti forrás átcsoportosítására – írják.

A készülékcserével minimum 10 százalékos energiacsökkentést vagy évi 20 kilogrammos szén-dioxid-megtakarítást szükséges elérni.

Ajánlott videó