Pénzügy

Ez lehet a nap legfontosabb eseménye

mnb (Array)
mnb (Array)

Kamatvágásra számít a piac. De vajon okoznak-e majd meglepetést Matolcsyék az elemzői várakozásokhoz képest? Kiderül.

Legutóbb áprilisban 15 bázispontnyit nyestek

Az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank kedden megint lecsíp egy kicsit az alapkamatból, de hogy mekkorát, abban vannak eltérések. 

-15 bázispont

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint a kedd délutáni kamatdöntő ülésen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb 15 bázispontos kamatcsökkentést jelenthet be.

A CIB Bank elemzői szerint kedd legfontosabb eseménye az MNB kamatmeghatározó ülése lesz. Ők is arra számítanak, hogy a monetáris tanács a piac és a CIB várakozásai szerint újabb 15 bázisponttal, 1,65 százalékra mérsékli irányadó kamatát. Ezt azzal indokolták, hogy az áprilisi ülés óta sem a fundamentumokban, sem pedig az ország kockázati megítélésben nem történt számottevő változás, a jegybank pedig egyértelműen jelezte, hogy ameddig a körülmények lehetővé teszik, folytatja a monetáris kondíciók lazítását – írták.

Londoni pénzügyi elemzők szerint

Egybehangzó előrejelzései szerint biztosra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb 0,15 százalékponttal 1,65 százalékra csökkenti alapkamatát keddi kamatdöntő ülésén.

Az RBS londoni elemzőinek jelenlegi várakozása az, hogy a monetáris tanács a harmadik negyedévben is minden egyes kamatdöntő ülésen csökkenti az alapkamatot, és a kérdés csak az, hogy júniusban az MNB átvált-e 0,10 százalékpontos lépésenkénti ütemre az eddigi 0,15 százalékpontról.

A ház 1,20-1,30 százalék közötti alapkamaton várja az enyhítési ciklus végét, és véleménye szerint a forint euróárfolyamának nagyon kiugró és tartós gyengülése kellene-e a kamatkilátás módosulásához.

-10,-20 bázispont

További 10 és 20 bázispont között csökkentheti az 1,8 százalékos jegybanki alapkamatot keddi kamatöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Ez a magyar gazdaság által produkált kedvező makroadatoknak köszönhető, amelynek nyomán a nemzetközi hitelminősítők egyre biztatóbban ítélik meg a magyar gazdaság kilátásait – közölte.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a negyedére csökkent a jegybanki alapkamat, ami azt jelenti, hogy egyre olcsóbban juthatnak hitelhez a kereskedelmi bankoktól az állampolgárok, illetve mind olcsóbbá válik a magyar állam finanszírozása, ugyanis a jegybanki alapkamat csökkenése kihat az állampapír piaci hozamokra is – fűzte hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a nyáron még folytatódhat a kamatcsökkentés. Ezt annál is inkább most kell végrehajtani, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke kilátásba helyezte a pénzügypolitika változását, vagyis a dollárkamat emelésére lehet számítani – mondta Lentner Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik