Pénzügy

Jó hír: nem drágult a nyári táborozás

táborozás (Array)
táborozás (Array)

Aki még nem keresett tábort idénre, nincs elkésve. Azonban arra számítani lehet, hogy a legjobb ár-érték arányú táborok turnusai nagyon gyorsan betelnek.

Elindult az egy hónapos visszaszámlálás, észre sem vesszük és az évzárón találjuk magunkat. A nyári szünet 11 hetére a szülők többségének összes szabadsága sem lenne elég, persze ilyen hosszú időre nem is tudják elengedni őket a munkaadók. Az óvodák és iskolák oktató-nevelő szolgálata mellett ilyenkor vesszük észre, hogy mekkora segítség, hogy megfelelő felügyelet mellett tudhatjuk porontyunkat. Ennek megszűnését áthidalandó indulnak a nyári szünettel párhuzamosan a gyermektáborok.

A kínálat hatalmas, nem könnyű kiigazodni és a megfelelő tábort megtalálni, ebben igyekszünk segítő kezet nyújtani a szülőknek és gyermekeiknek – mondta Tóth Béla, a Taborfigyelo.hu táborgyűjtő portál vezetője. – A jó tábor nemcsak a megoldott felügyeletről szól, hanem a gyermek fejlődése szempontjából is lényeges mérföldkő. Akár a szocializációs, akár az alkalmazkodó készségeket nézzük, a táborban töltött idő kiemelten fontos az új környezet, az új élmények, szabályok és rendszerek megismerése miatt – tette hozzá.

Kell a tábor, de milyet?

Alapvető kérdés, hogy a gyermek ott aludjon a táborban vagy napközis jellegű, reggeltől délutánig üzemelő verziót válasszunk. Az ottalvós táborokba 5-6 éves kortól vihetik a szülők a gyermekeket, de ezt inkább a csemeténk érettsége, semmint kora alapján érdemes eldönteni. A napközis táborok közül a többség már bölcsis kortól fogadja a lurkókat, azaz 2-3 évesen már lehet táborozni – állítja Tóth.

Ha el is döntöttük, hogy a táborban, vagy otthon alszik-e a gyermek, még mindig rengeteg kérdés áll előttünk. Csak a Táborfigyelőn 500 gyermektábori turnust találnak az érdeklődők több mint 30 téma szerinti kategóriába sorolva, látható, hogy nem könnyű a választás. Az oldalunkon földrajzi helyre, árra, témára és ottalvós vagy napközis típusra is tudnak szűrni az érdeklődők, így jelentősen meg tudjuk könnyíteni a választást.

A megfelelő tábor kiválasztásához nyújt segítséget a táborgyűjtő portál által megalkotott PÉK állandó. És hogy mit jelent ez a rövidítés? A vakációs üdülés választásakor kiemelt figyelmet fordítsunk a tábor programjára és pedagógiára (P), fontos, hogy érték és ne kizárólag ár alapján döntsünk, ami sok élményt (É) biztosít gyermekünk számára. Mindemellett lényeges, hogy csemeténk korának megfelelő tábort válasszunk és amennyire lehet, a választáskor a döntést közösen (K) hozzuk meg!

Nem lett drágább

Aki még nem keresett tábort idénre, nincs elkésve, de tudnia kell a kedves szülőknek, hogy a legjobb ár-érték arányú táborok turnusai nagyon gyorsan betelnek, így érdemes a jelentkezést mielőbb leadni – állítja a Taborfigyelo.hu vezetője.

Jó hír az érdeklődőknek, hogy a tavalyi esztendei árak döntő többségében nem változtak. Egy napközis tábor egy hetére átlagban 18 000-20 000 forintot kell fizetnünk, míg az ottalvós táborokért egy hétre 30 000-35 000 forintot kérnek a táborszervezők. Nyílván az árak alakítója a kereslet, de látható, hogy az árak a szülői elvárásokkal egybeesnek, így várhatóan az idei esztendőben is kis mértékben növekedhet a táborozó gyerekek száma – valószínűsítette. 

Az idei évben a sport-, kaland- és kézműves táborok a leginkább népszerűek, de a paleotábortól a lövésztáborokig, a balettos üdüléstől a rúdtánc- vagy makettes táborig szinte már minden témában találhatunk gyermekünk érdeklődésének megfelelőt, csak győzzék a szülők átnézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik