nyugdijas(210x140).jpg (Array)
Pénzügy

Öregen is dolgozhatunk, hogy megéljünk

Az Európai Unióban minden második nyugdíjas dolgozik.Az északi országokban lehetőség, hazánkban inkább kényszer.

Ettől tartunk

Az Európai Unión belül Magyarországon dolgoznak legkevesebben az 50 évesnél idősebbek közül. Annak ellenére, hogy nálunk ez indokoltabb lenne a nyugdíj mértékét és az életszínvonalat tekintve – derül ki az Európai Unió munkaerőpiacot vizsgáló kutatásából.

A motivációk is eltérőek

Magyarországtól nyugatra inkább azért dolgozik az idősebb generáció, mert továbbra is aktív szeretne maradni, míg itthon inkább a létfenntartáshoz szükséges anyagiak megszerzése az ok.

Egy 2012-es munkaerő-piaci kutatás alapján az EU-tagállamokban átlagosan az 50-69 éves korosztály 50 százaléka állt munkaviszonyban. Magyarországon ez az arány 40 százalék, amely szintén magas.

A felmérést az Európai Unió megbízásából az Eurostat végezte 28 tagállamban, kiegészítve Izlanddal, Norvégiával és Svájccal. A kutatás célcsoportja az 50 év feletti, külön háztartásban élő, munkaviszonyban álló emberek voltak.

Régiónként eltérő motivációk

Az adatokból az is kiderült, hogy földrajzilag jól elkülöníthető trendeket figyelhetünk meg az emberek időskori nyugdíjba vonulása kapcsán. Míg a tőlünk északabbra fekvő országokban jellemzően a munkájuk szeretete miatt vállalnak plusz éveket a nyugdíjasok, mielőtt végleg elhagynák a munkaerőpiacot, addig Közép-Európában – így hazánkban is – elsősorban az életszínvonal fenntartása és a jövő biztosítása a fő ok.

Ezt támasztja alá az az adat is, amely szerint a magyarok átlagosan egy évig tudják fenntartani az általuk megszokott életszínvonalat a jelenlegi megtakarításaikból – ez az OTP Bank által készített reprezentatív kutatásból derült ki. Ezért 66 százalékuk eleve úgy tervezi, hogy a nyugdíj mellett is állást vállal. Érdekesség ezen felül, hogy aki a szeretete miatt dolgozik tovább, átlagosan 10-12 órával tölt kevesebb időt a munkahelyén, mint aki anyagi megfontolásból kénytelen dolgozni.

Félünk, hogy nem lesz elég a nyugdíjunk

Magyarországon egyre ismertebb az a tény, hogy a jelenlegi társadalmi trendek mellett az állami nyugdíjat szükség lehet kiegészíteni saját megtakarításokkal. A magyar lakosság mindössze 3 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan elegendő lesz félretett pénze arra, hogy az elvárásainak megfelelő életszínvonalon éljen a nyugdíjas éveiben. Emiatt fokozottan megnőhet az öngondoskodás szerepe.

Ha egy nyugdíjaskorú úgy dönt, hogy a nyugdíjba vonulást követően is dolgozni fog, ahhoz a munkaerőpiacon megfelelő befogadóképességnek kell lennie. Sajnos a fiataloknak is nehéz a megfelelő munkahelyeket megtalálni. Így a cél mindenképpen az lenne, hogy a magyar nyugdíjasoknak legyen annyi megtakarítása, hogy a sok-sok év munkát egy nyugodtabb, anyagi szempontból is biztonságos élet váltsa fel.

Nagyon sok magyar nyugdíjas azért kénytelen dolgozni, mert a jelenlegi nyugdíja nem elegendő a hétköznapok fenntartásához sem. A jövőben sem fog változni ez a helyzet, ha a fiatalok nem kezdenek el időben megtakarítani a nyugdíjas éveikre például nyugdíj-megtakarítás formájában. Pozitív tendencia viszont, hogy a bank nyugdíjpénztáránál az utóbbi tíz év alatt 54 százalékkal emelkedett az egy főre jutó átlagos havi tagdíjbefizetések értéke, amely előremutató lehet. Azt jelzi, hogy elkezdik felismerni ennek szükségességét – mondta Nagy Csaba, a pénztár ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!