Pénzügy

Ezért tűnt el százezer devizaszámla

penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(2)(210x140).jpg (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )
penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(2)(210x140).jpg (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )

A tranzakciós illeték bevezetése, majd felemelése alaposan megdrágította ezeket a számlákat, nagyjából horribilis díjakat hozott. Mára lenyugododtt a piac.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint több mint egymillió volt 2014 végén a bankok által vezetett devizaszámlák száma. Ami azt jelenti, hogy két év alatt mintegy százezer számlával lett kevesebb – írta az Azénpénzem.hu. Ami nem indokolt, hiszen mint felhívják rá a figyelmet, a mindennapi életnek egyre inkább részévé válik a deviza.

A magyarázat a tranzakciós illeték bevezetése, majd emelése lehet, amely alaposan megdrágította a devizaszámlákat. A jó hír az, hogy a piac mostanra némiképp megnyugodott, mérséklődtek a horribilis díjak.

Amire viszont érdemes ügyelni, hogy jelentősen eltérő díja lehet annak, ha a forint és a devizaszámla között mozgatjuk a pénzt, illetve hogy nem egyszer még a saját pénzt is megsarcolják – figyelmeztet a lap, példákat is hozva. Ezenkívül drága lehet a devizák közötti ugrálás is, és persze figyelni kell az árfolyamokra is. Ha pedig eltérő devizanemben utalunk, azért felárat számíthatnak fel.

Ha kíváncsi részletesebben is, mondjuk arra, hogy melyik bankok alkalmaznak kedvező árfolyamot, és hol járhatnak kevésbé jól az ügyfelek, akkor kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik