Pénzügy

A brókerbotrány is ludas a panelek árában

A bizalomvesztés az egyik oka annak, hogy a befektetők manapság inkább ingatlanba teszik a pénzüket, mint értékpapírba. Más miatt is erős a kereslet, ami az árakat szépen megemelte. A panelok nagyon kapósak, és drágák lettek, de ősszel fordulat jöhet.

És erről hallott?

Míg korábban az eladói nyomás volt inkább jellemző a hazai ingatlanpiacra, addig most határozottan látszik az erős vevői hullám. Az elmúlt években túlzottan óvatosak voltak a vásárlók a válság miatt, azaz mindenki kivárt, a lakásárak pedig csökkentek. Ez a helyzet fordult meg a tavalyi évben.

A lendület azóta is változatlan, nagy kérdés azonban, hogy mikor fullad ki. A túlárazott panellakásokat és a devizahitelesek helyzetének változását nézve némi visszarendeződést is elképzelhetőnek tartanak a szakértők az év második felében – derül ki a Balla Ingatlanirodák elemzéséből.

Kidurran a lufi?

A keresleti piac most is erős, megtorpanást egyelőre nem tapasztalnak az ingatlanközvetítők. Ehelyett azt látják, hogy a befektetők igen aktívak, jelenlétüket pedig csak tovább erősíthetik a brókercéges botrányok, melyek megingatták a bizalmat a tőzsdei, kötvény- illetve egyéb banki befektetésekben. Ezek mellett ráadásul a kedvezőbb hitelezés és a hamarosan megújuló családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) is erősen csábítja a korábbi években még kiváró vevőjelölteket.

Eladói oldalról a devizahitelesek helyzetének rendezésével kapcsolatos intézkedések egyelőre nem éreztetik hatásukat (még tart az értesítők kiküldése). Majd csak májusban vagy a nyári pihenő után, ősszel újra beinduló piacon derülhet ki, hoz-e változást.

Az iroda XVI. kerületi szakmai vezetője, Sebestyén Tamás szerint ekkor következhet be változás az ingatlanpiacon, már csak azért is, mert a panellakások értékesítésénél jelenleg erős kivárás érzékelhető, az árak pedig túlságosan magasra kúsztak. Kérdés, hogy ezek az árak hosszabb távon is fenntarthatók vagy pedig kidurran a lufi.

A XVI. kerületben kapósak a lakások

Egyelőre úgy látja, hogy a lakótelepi ingatlanok iránti töretlen érdeklődés határozza meg az ingatlanpiacot. Hasonló a helyzet a XVI. kerületben is, ahol egyébként nincs sok panellakás, így a lakótelepi ingatlanoknál jelentős a kereslet a téglalakásokra is. Utóbbiak ára pedig már csak alig magasabb, mint a paneleké.

Tapasztalatuk szerint a másfél és kétszobás, egy plusz két félszobás lakásokat keresik a leginkább most. Ez azt jelenti, hogy ha megjelenik a piacon egy 50-60 négyzetméteres lakás nem irreális áron, arra hamar lecsapnak a vevők. De a családi házakat is könnyebb már eladni a kerületben, mint korábban, főleg ha szépek és jó helyen vannak – tette hozzá.

Felkúsztak az árak

Az erős kereslet miatt a kerületben is emelkedtek az árak: fél év alatt 20-40 ezer forint rakódott a lakótelepi lakások négyzetméterére. Vagyis a korábban 9-10 milliós ingatlanok mára 11-12 millió forintba kerülnek. Sebestyén Tamás szerint ekkora pluszt még a panelkorszerűsítések sem indokolnak, és hosszú távon nem biztos, hogy kitartanak ezek a már irreálisan magasnak tűnő árak.

A legkeresettebbek

A kerületben egyébként a legkeresettebbnek a Centenáriumi és a Jókai utcai lakótelepek számítanak, ha lakásról van szó, de az ezeknél némileg mérsékeltebb áron kínált Lándzsa utcai lakótelepi otthonok iránt is élénk az érdeklődés.

Nézzük, ha valaki éppen a XVI. kerületben vásárolna, akkor milyen, árban kedvező ajánlatokat találhat a Házár Tárházban, vagyis a Költözzbe.hu-n, a szakértő által említett legkeresettebb kétszobás, 50-70 négyzetméteres kategóriában. Panelből egyébként mindössze három eladó lakást találtunk, téglából ennél azért többet.

A kínálati átlagár az oldalon lévő ajánlatok alapján ma 13,6 millió forint (278 ezer forint négyzetméterenként). Lássuk, mi a helyzet tól-ig.

Panel -tól

Éppen a preferált Centenáriumi lakótelepről való az első találat, egy 55 négyzetméteres, első emeleti, erkélyes lakás. Az eladó magáról a lakásról azt írja, befektetésnek is ajánlja, mert hogy könnyen kiadható, pl. diákoknak (A BGF egyik kara a közelben van). A fűtés központi, a szobákban új a padlószőnyeg, a többi helyiségben pedig linóleumburkolat van. A képekről látszik, hogy vannak beépített szekrények. Fontos infó lehet, hogy a lakás akár azonnal is birokba vehető.

 

Az ára 14,5 millió forint, ami négyzetméterre magasabb (12 százalékkal), mint a kerületben kínált többi lakás ára.

Panel -ig

Szintén a Centenáriumi lakótelepről való a negyedik emeleti 58 négyzetméteres lakás, amiről sajnos nem túl sokat árul el a vevő. A képek sem túl jól sikerültek, de azok alapján átlagos állapotú lehet.

 

17 millió forintot szeretnének érte kapni, amely négyzetméterre negyedével jelent többet, mint amennyit a többi eladó átlagban vár hasonló paraméterek mellett.

Tégla -tól

Zugló határában, de még a XVI. kerületben található a vételárra legkedvezőbb ajánlat: egy negyedik emeleti kétszobás, 50 négyzetméteres, erkélyes lakás. Amit kiemelt az eladó, hogy a a konyhán és a fürdőszobán is van ablak, van kamra, illetve különálló WC. A képek alapján ez a lakás is átlagosnak tűnik.

 

A vevő 12,2 millió forintot kér, így a környékbeli (kerületi) téglalakások áraihoz képest 14 százalékkal érné be kevesebbel.

Tégla -ig

Az Európa lakóparkban árulják a 67 négyzetméteres tetőtéri, felújított lakást, amelyben klíma is van. A fűtés házközponti, egyedi mérésű. A konyha ablakos. A lakáshoz tartozhat saját egyállásos garázs, valamint egy 4-5 nm-es zárható tároló is, melyeket 1,5 millió forintért megvehet az új tulaj, ha akar.

Az ára 22 millió forintról indult, tavaly augusztusban, és több lépcsőben ment le a mostani 18,9 millió forintra. Négyzetméterre így most már csak egy hajszállal (3 százalékkal) drágább, mint az árpádföldi vagy a kerületi kínálat átlagban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik