Pénzügy

Az MNB és az NGM is lépett a karcagi ügyben

mnb (mnb)
mnb (mnb)

A jegybank piacfelügyeleti vizsgálatot indít a Kun-Mediátor Kft.-nél. A cégnek nem volt MNB-s engedélye .

Jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít az MNB a fő tevékenysége szerint utazásszervezéssel foglalkozó Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nél. Valószínűleg ez az a cég, melyről kedden derült ki, hogy a tulajdonosa lelépett a nála befektetők pénzével. A Kun-Mediátornak ugyanis van Karcagon utazási irodája, méghozzá éppen a Táncsics utcában, ahol kedden sorban álltak a dühös emberek. Az MNB még nem erősítette meg kérdésünkre, hogy a két ügy összefügg-e.A vidék.ma azonban azt írta kedden, hogy a Kun-Mediátorról van szó.

 Közben a rendőrség is megindította a nyomozst a karcagi ügyben.

Nem volt MNB-s engedélyük

A társaság fő tevékenységeként utazási irodaként működik, utazásközvetítéssel foglalkozik, amely mellett pénzváltási tevékenységet is folytat. A társaságnak pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye nincs az MNB-nél.
A beérkezett piaci jelzések alapján a jegybank azonnal megkezdte az ügy áttekintését, s ennek során egyeztetett az illetékes rendőr-főkapitányság szakembereivel is. Az ügy kapcsán számos feljelentés érkezett a rendőrséghez is.

Ígérik, haladéktalanul feltárják az ügyet

Az MNB a pénzügyi piacok stabilitása és a fogyasztók biztonsága érdekében valamennyi ilyen esetet haladéktalanul feltár, a jogosulatlan szolgáltatókat eltiltja a piaci tevékenységtől, szükség esetén egyéb szankciókat is alkalmaz, illetve feljelentést is tesz az illetékes nyomozó hatóságnál.

Erre figyeljenek befektetés előtt

A jegybank ismételten felhívja a figyelmet felügyeleti honlapjának Figyelmeztetések menüpontjára, amely tartalmazza a jegybank látókörébe került, pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedély nélkül tevékenykedő társaságok listáját. A felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval tevékenykedő pénzügyi intézmények listája ugyancsak e honlap Piaci szereplők menüpontjában érhető el.

Vizsgálatot kezdeményez a nemzetgazdasági miniszter is

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot. Az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy a cég utazásszervezési tevékenysége miatt kerülhetett-e bárki veszélybe, vagy kára származhatott-e abból. A vizsgálatnak tisztáznia kell azt is, hogy a cég működése során nyújtott-e szabálytalan módon, engedély nélkül pénzügyi szolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik