Pénzügy

Az új sláger: lakásvásárlás 15 millió felett

Jól mutatja, milyen jó passzban van az ingatlanpiac, hogy erőteljesen növekedett a megvásárolt ingatlanok ára. Magyarul aki vásárol, az hajlandó kicsivel bátrabban, drágábbat, nagyobbat választani. De miből válogathatunk most? Megmutatjuk!

Rekordév jöhet az ingatlanpiacon: továbbra is szárnyalnak az eladások, a tavalyi számokat rendre másfélszeresen múlják felül az ideiek. Az ingatlanforgalomban márciusban is, idén már harmadszor becsült másfélszeres forgalmat a Duna House, az előző évi azonos időszakhoz viszonyítva. És ez bizony meglátszik az árakon is, meg azon is, hogy mennyit hajlandóak költeni a vevők.

Budán az idei és a 2014-es első negyedévben eladott ingatlanok paramétereinek összehasonlításából látszik, hogy a megvásárolt lakások fajlagos ára erősen növekedett. Tavaly még a vevők 23 százaléka vásárolt 5-10 millió forint közötti értékben, idén ez az arány 10 százalékra esett vissza és inkább 15 millió felett költöttek. Sőt, 12 százalékuk 40 millió forintos ár felett vásárolt. Pesten ugyanez a helyzet, 10 millió alatt kisebb arányban vásároltak és inkább efölött költöttek ingatlanra. Vidéken is hasonló jelenség figyelhető meg.

Belőttük a 15 millió forintot alsó határként a Költözzbe.hu keresőjében, és megnéztük, mik a legújabb ajánlatok. Vagyis hogy miből válogathatnak ma a vevők. Elöljáróban annyit, hogy igazán színvonalas ajánlatokba futottunk bele!

Budai 2+1 félszobás

Teljes körűen felújított, panorámás, erkélyes 63 négyzetméteres téglalakásról van szó, melyhez belső kert is tartozik. A felújítás része volt, hogy fokozott hang és hőszigetelésű műanyag, redőnyözött nyílászárókat építettek be, valamint acél biztonsági bejárati ajtót. Ezenkívül kicserélték a villany- és vízvezetékeket, felső kategóriás csaptelepeket építettek be. A berendezés és a bútor is vadiúj, a képek alapján (elképzelhető, hogy ezek is benne vannak az árban, de konkrétan ezt nem írják). Letisztult formavilágukkal gazán tetszetősek.

A vevő hangsúlyozza, mind a felújításra, mind pedig a műszaki cikkekre érvényes garancia van. Ami még a lakás mellett szólhat, hogy alacsony a fenntartási költsége (közös költség 11 ezer forint, fűtési átalány 10 ezer forint). Befektetésnek is ajánlják.

 

Az ára 31,9 millió forint, négyzetméterre egy hajszálnyival kedvezőbb, mint amennyit a többi II. kerületi vevő szeretne kapni 3 szobás téglalakásáért.

Újpesti kétszobás

Az eladó nem volt túl bőbeszédű, annyit árult csak el, hogy az amerikai konyhás téglalakás a ház 8. emeletén van, újszerű az állapota, 46 nm-es és van hozzá egy 8 nm-es üvegfalú terasz is. (A lakás adatainál viszont 9. emelet szerepel.) A képek alapján az újszerű állapotot ki tudjuk pipálni.

 

Százezer forint híján húszmillió az ára, négyzetméterre így százezer forinttal tette magasabbra az elvárását az eladó, mint a többi IV. kerületi tulaj.

Angyalföldi kétszobás

A szintén amerikai konyhás, erkélyes, klímás lakás 51 négyzetméteres. Erénye, hogy az eladó szerint rendkívül alacsony a rezsije (8800 forint közös költség, 4000 forint fűtés átlagban). Akinek tetszik/fontos: az ár tartalmazza a kisszobába beépített szekrényt, az előszobai, a fürdőszobai szekrényt (mind asztalos által méretre készített) és a konyhabútort mosogatógéppel, elektromos tűzhellyel, szagelszívóval. A fotók alapján mindez nagyon rendben van.
A házhoz hatalmas belső kert is tartozik, játszótérrel.

 

Ára 23,5 millió forint (bár a szöveges részben irányárként 23,7 millió forint szerepel egy helyen). Ezzel az árral bő 70 ezer forinttal kérnek többet négyzetméteréért, mint egyébként a XIII. kerületi kétszobás lakásokért átlagban. De ugye lakás és lakás között hatalmas különbségek lehetnek.

Tovább is görgettünk, és azt kell mondjuk, még jó pár hasonlóan tetszetős ajánlatot találtunk. Sőt, mire a cikk kikerült, már számos új lakás került fel a Költözzbe.hu-ra. Ezért bátorítjuk az olvasót, böngésszen bátran tovább!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik