Pénzügy
pénz (pénz)

Még nincs gáz a szociális támogatásoknál, de később lehet

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 04. 11. 09:49

A szokott időben és összegben kapták meg a támogatásokat a dél-baranyai aprófalvakban a rászorulók, a segélyezési rendszer átalakítása nem okozott zavarokat

Korábban a témában:

Úgy tűnik, a szociális támogatásoknál egyelőre nincs probléma az állam részleges kivonulása miatt. A Népszabadság szerint a szokott időben és összegben kapták meg a támogatásokat a dél-baranyai aprófalvakban a rászorulók, a segélyezési rendszer átalakítása nem okozott zavarokat; a Magyar Faluszövetség elnöke szerint csak egy-két év múlva derül ki, mit jelent a gyakorlatban, hogy az állam a szociális ellátások egy részét az önkormányzatokra hagyta.

Panaszt még nem hallott

Szabó Gellért elnök – Szentkirály polgármestere – a lap szombati cikke szerint elmondta: az máris látszik, hogy a városokban igyekeznek fenntartani a korábban állami forrásból fedezett támogatási formákat, bár ennek elég nagy ára van, egy 50-60 ezres településen emiatt százmilliós nagyságrendű többletkiadással kell számolni.

Az új rendszer kapcsán Szabó Gellért kijelentette: panaszt még nem hallott egyetlen kollégájától sem, de sok a bizonytalanság, hiszen egyes támogatásokat, ha azokat korábban állapították meg, az év végéig változatlanul az állam fizeti. Így a tényleges költségek csak jövőre derülnek ki.

Van, ahol új támogatások is lettek

A polgármester szerint nem számít kivételesnek egyes korábbi, ma már nem kötelező támogatási formák megszüntetése. Több helyi rendeletből egyébként ez is ki is derül. Van olyan község, ahol csak lakhatási támogatás, rendkívüli települési támogatás és köztemetés igényelhető, míg a nagyobb városokban akár tucatnyi címen is kérhetnek a helybeliek segélyt.

Egyes településeken ugyanakkor új támogatási formákat vezettek be, Körmenden például eddig nem volt fűtési támogatás, mostantól havi nyolcezer forintig lehet kérni a téli időszakban.

A faluszövetség elnöke a lapnak hangsúlyozta: az önkormányzatok feladata, hogy megtalálják az egyensúlyt a rászorulók ellátásának kényszere és a bevételszerzési lehetőségek között. Éppen ezért nem tartja kizártnak, hogy egyre több településen döntenek majd a földadó bevezetése mellett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.