Pénzügy
quaestor (quaestor)

Quaestor-ügy: az MNB-nek is fizetnie kellene a PM szerint

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 04. 08. 13:00

Az ellenzéki párt törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint a Quaestor-botrány kapcsán rendszerszintű megoldás kell a kártalanításra. A kormány és a jegybank felelőssége szerintük nyilvánvaló, ezért a kártalanításban is részt kell venniük.

Korábban a témában:

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője, rendszerszintű megoldást tartalmazó törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a Quaestor-botrány kapcsán a Matolcsy vezette MNB és a kormány felelősségének megállapításáról és a kártalanítás átfogó rendezéséről.

A törvényjavaslat előírja, hogy az MNB vegyen részt a bűncselekmény okozta brókerbotrányok ügyfeleinek kártalanításában, és járuljon hozzá a kisbefektetők védelmét célzó BEVA és a bankbetétesek védelmét célzó OBA pénzforrásaihoz.

Súlyos felelősség terheli az MNB-t

A PM az MNB elmúlt másfél évi pénzügyi felügyeleti tevékenységének totális kudarca miatt kezdeményezi a feladat leválasztását a jegybankról, és egy, a PSZÁF-hez hasonló új felügyeleti szerv felállítását.

Az MNB súlyos felelőssége a Quaestor-botrányban nyilvánvaló. A Matolcsy vezette jegybank néhány hónapja újabb 70 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást hagyott jóvá a Quaestor-csoportnál, figyelmen kívül hagyva elődje, a PSZÁF ellenőrzési jelentéseiben 2013-ban előírt intézkedések végrehajtását és azok ellenőrzését. Februárban még egy Quaestor-bank létrehozását is engedélyezte. A Quaestor-csoport időközben fiktív kötvénykibocsátás keretében 150 milliárd forintot csalt ki a betétesektől és még mindig homályos, hogy elindult-e a csőd- és felszámolási-eljárás.

Az MNB egészen másképp látja

Mint írtunk már róla, az MNB egészen másképpen látja a helyzetet, úgy vélik,ők nem hibáztak, sőt, elsőként fedték fel, valami nincs rendjén. Az MNB lapunk kérdésére nemrégiben azt válaszolta, hogy ha a Beván belül nem sikerül tagként elérniük, hogy igent mondjon az alap a kártalanításra, akkor a jegybank kész arra is, hogy közérdekű pert indítson az ügyfelek kártalanítása érdekében a Beva-val szemben. Vagyis mindenképpen a Beva-tagokra szeretnék ráverni az ügyet.

AZ MNB kedden ennél is tovább ment, amikor bejelentették, hogy szerintük nem is 6, hanem 30 millió forintig kellene helytállnia a Bevának. És kilátásba helyezte azt is, hogy a szervezetet összeolvasztanák az OBA-val. A kormány.hu pedig aznap már kész tényként tálalta, hogy a Beva fog fizetni. Pedig a Beva által felkért független jogi tanácsadók szakvéleménye, ami azt bogozná ki, hogy kell-e az alapnak kártérítést fizetnie, még nem is készült el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.