Pénzügy

Több mint 430 ezer bankszámla tűnt el

Bankkartya(960x640).jpg (kártya, bankkártya, )
Bankkartya(960x640).jpg (kártya, bankkártya, )

A jegybank adatai szerint 2014 végére alig 9,4 millió lakossági bankszámla maradt, a gazdálkodó és egyéb szervezetek bankszámláinak száma is 1,005 millióra csökkent - írja a Világgazdaság.

2013 óta már több mint 430 ezerrel csökkent a lakossági bankszámlák száma. A gazdálkodó és egyéb szervezetek bankszámláinak száma tavaly 23 ezerrel csökkent. 

A lakossági bankszámlák megszüntetésének fő oka a 2013 elején bevezetett tranzakciós illeték lehet – mondja Marsi Erika, a Bankárképző alelnöke. Azok, akik több hitelintézetnél tartottak számlát, a növekvő költségek miatt racionalizálták a bankolási szokásaikat, megszüntették a nem, vagy alig használt számláikat. A bankszámlájukat ritkán használó nyugdíjasok, alkalmazottak dönthettek úgy, hogy a megemelt díjak miatt inkább  készpénzben kérik a járadékot, a fizetést. A készpénzhasználat markánsan elterjedt az elmúlt években.

A háztartásoknál lévő készpénz mennyisége 31 százalékkal nőtt, tavaly év végére meghaladta a 3133 milliárd forintot. Ez a több mint négymillió háztartással számolva azt jelenti, hogy egy háztartás átlagosan több mint 760 ezer forintot tart otthon.

A bankkártyahasználat is változott. Tavaly több mint 130 ezerrel csökkent a betéti kártyák száma, év végén a betéti kártyák száma már nem érte el a 7,5 milliót. Ez 2010 óta nem fordult elő. A válság után lejtőre került hitelkártyapiac ismét fellendülőben, tavaly több mint 22 ezerrel nőtt a hitelkártyák száma, ismét megközelítve az 1,4 milliót. 

A kártyás vásárlásoknál a bankok nem hárították át a tranzakciós illetéket, több banki kedvezmény feltétele a rendszeres kártyahasználat, vélhetően ez az oka, hogy noha a plasztikok száma csökken, a vásárlásoké nő. Tavaly csaknem ötödével emelkedett a belföldi kártyás vásárlások száma, és hasonló mértékben nőtt az így elköltött összeg is. A boltokban a vevők csaknem 320 milliószor fizettek kártyával, és több mint 2150 milliárd forintot költöttek el így.

Az internetes vásárlások száma és értéke ugrásszerűen növekszik. Tavaly több mint 28 milliószor vásároltak magyar bankkártyával a világhálón összesen 308 milliárd forint értékben, ezzel két év alatt csaknem a duplájára nőtt az internetes kártyás vásárlások volumene. A magyarok ma már több pénzt költenek el az interneten magyar kereskedőknél, mint külföldieknél, ez a fordulat valamikor 2013 végén következett be – emlékeztet a lap.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik