Pénzügy
vida ildikó (vida ildikó)

80 milliárdra perelték Vida Ildikó hivatalát

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 04. 02. 07:50

Egyre többen, egyre nagyobb összegekért perlik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV). A tavalyi bírósági ügyek majdnem nyolcvanmilliárdról szóltak - írja a Napi Gazdaság.

Korábban a témában:

Tavaly a NAV döntései miatt 2300 per indult, a legtöbbször az általános forgalmi adó miatt. Magánemberek is gyakran kértek bírósági felülvizsgálatot, főleg a vagyonosodási vizsgálatok megállapításai miatt és sokszor lett jogvita abból, hogy az illeték kiszabásánál a hatóság – az ügyfél szerint – helytelenül állapította meg az ingatlan forgalmi értékét.

A perindítási kedvet nem vetette vissza, hogy a NAV régóta megnyeri az ügyek többségét, tavaly még emelkedett is a pernyertességi mutatója – mondta a lapnak a hivatal szóvivője. Korábban általában az ügyek 72 százalékában fogadta el a bíróság a hatóság érveit, tavaly ez az arány 76,8 százalék volt. Kis Péter András közölte, évről évre nagyjából hárommillió döntést hoz a NAV, ezek 0,1 százaléka jut el az ítélkező fórumok elé.

Az elmúlt években kétezer körül mozgott a NAV döntéseit megtámadó, bíróságoknak címzett beadványok száma, miközben a vitatott összeg folyamatosan nőtt. Három éve ötvenmilliárdért, 2013-ban hetvenmilliárd, tavaly megközelítőleg nyolcvanmilliárdért pereltek, vagyis egyre nagyobb pénzekről van szó azon ügyekben, amelyeknél a hivatal és az adózó egészen másként látja a helyzetet – emlékeztet a lap. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.