Pénzügy

Most tényleg megéri vastagon szigetelni – támogatják!

Austrotherm (Austrotherm)
Austrotherm (Austrotherm)

Ha társasházban vagy lakótelepen lakik, és szeretne olcsóbb rezsit, még semmiről nem késett le: április 30-ától lehet pályázni a felújítási pénzre. Az Otthon Melege programban akár 50 százalékos is lehet a vissza nem térítendő állami támogatás.

Ez nem áprilisi tréfa: még egy hónapjuk van a legalább 5, legfeljebb 60 lakásos társasházaknak, hogy elkészítsék felújítási terveiket. Április 30-ától indul ugyanis a pályázat, amin az energetikai korszerűsítési beruházásra elköltött összeg akár felét is visszanyerhetik a lakóközösségek. És ahogy máskor, most is addig van nyitva a pályázat, amíg el nem fogy a keret. Mi idejében szóltunk! Hogy pontosan milyen épületek pályázhatnak, arról itt olvashat.

Kihagyhatatlan lehetőség

A pályázat komplex energetikai felújításra szolgál, és a támogatás összege attól függ, mennyi energia-megtakarítást ért el a ház. Ehhez pedig elengedhetetlen a hőszigetelés, legyen szó a falakról, a lábazatról vagy a födémről. Magyarul ezt a kérdést is célszerű komplexen kezelni.

Igen ám, de ilyenkor jön a dilemma: honnan tudnák egy ház lakói, vagy akár a közös képviselőjük, hogy nekik vajon milyen vastag hőszigetelés lenne az ideális ahhoz, hogy elérjék a pályázatban megkívánt energia-megtakarítást? A komplex szemléletre visszautalva pedig nyilván az is érdekes, hogy az egyes épületrészek hőszigeteléséhez milyen típusú és vastagságú anyagokat érdemes használni. Az Austrothermnél ebben a kérdésben is tudnak segíteni a felújítást tervező lakóközösségeknek, akárcsak a kivitelezéssel kapcsolatos többi részletben.

Fotó: Austrotherm

Tényleg nem mindegy, hogy milyen vastag?

Nem, tényleg nem. Csak az optimális vastagságú hőszigetelő-rendszerrel kerülhetjük el ugyanis, hogy télen a fűtési energia a falakon át kiszökjön, vagy hogy nyáron ne legyen szauna a lakásból.

Az átlagos panel hőszigeteléséhez például legalább 13 cm polisztirol (EPS) réteg szükséges, de a korszerűbb, fokozottan szigetelő szürke grafitos anyagokból elég lehet 10 cm is. Viszont mivel a vissza nem térítendő állami támogatás mértéke a széndioxid-kibocsátás csökkenésétől függ, célszerű ennél is vastagabb szigetelőlapokat alkalmazni.

Megérheti duplázni

A dupla vastag hőszigetelés ráadásul távolról sem jelenti azt, hogy a költségek duplázódnának. Viszont a fűtésszámlában jelentkező megtakarításnál számíthatunk erre.

Ezt konkrét példa is igazolja: egy kétlakásos győri társasház egyik felét csak a szükséges minimumértéknek megfelelően szigetelték, a másik viszont kétszer olyan vastag hővédő-réteget kapott. A lakók egyszerre költöztek. Másfél év múlva az egyikük gázórája 5599 körméter mutatott, a másikuké pedig mindössze 2318 köbmétert. Ugye hogy nagyon nem mindegy?

És ha még hozzátesszük, hogy átlagban 3-5 év alatt térül meg a beruházás (a támogatással persze feleződhet ez az idő), és utána már hasznot termel a megtakarított fűtési költségen keresztül, akkor ön is biztosan inkább lenne a duplázó szomszéd helyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik