Pénzügy

Borravaló és hálapénz – ennyi vándorolt zsebből zsebbe

pincér, borravaló (pincér, borravaló)
pincér, borravaló (pincér, borravaló)

A legtöbb borravalót a kozmetikusoknak és fodrászoknak adtuk, a hálapénz pedig leginkább a kórházi orvosok bukszáját vastagította. Milliárdokról van szó.

A KSH jó régen, 1998-ban mérte utoljára borravaló- és hálapénzadási szokásokat, és meg is állapítják, hogy azóta elég jelentős változások voltak, de csak a borravalózásnál. . Például már egyáltalán nem borravalós szakma a kereskedőé, hiszen megszűnt a hiánygazdaság. Kevesebbet tudnak ilyen úton kaszálni a taxisok és a gépek javításával foglalkozó szerelők, portások is – állapítja meg a felmérés. Életmódbeli változások miatt borravalósabb szakma lett viszont a vendéglátás. A paraszolvencia-adási szokások viszont nem változtak különösebben.

2014-ben a háztartások 8,4 milliárd forintot költöttek borravalóra (1998: 5,3 milliárd forint), és 8,3 milliárd forintot hálapénzre (1998: 3 milliárd forint) – utóbbi reálértéken is növekedést jelent.

A legborravalósabb szakmák

A legtöbb borravalót, éves szinten mintegy 2,6 milliárd forintot a kutatás szerint a fodrászoknak, kozmetikusoknak adtuk. A pincérek, felszolgálók, ételfutárok sem maradtak le sokkal, hiszen ők mintegy 2,5 milliárd forintot zsebelhettek be.

Azt is megnézték, hogy hogyan változott a borravaló-toplista az elmúlt 16 évben. A legnagyobb vesztesek a díjbeszedők, akik már el is tűntek a listáról.

A felmérés azt is megállapítja, hogy jelentősen eltérnek a fiatalok és a középkorúak, illetve idősebbek borravaló-adási szokásai. A fiatalok nemigen adnak pl. a szerelőnek, portásnak, gondnoknak, szemétszállítónak, viszont annál többet szánnak a vendéglátásra. Az idősek meg épp őket nem díjazzák, viszont a postásnak, fodrásznak, kozmetikusnak szánnak pénzt.

Hálapénz – taroltak a kórházi orvosok

A házi- és szakorvosok több alkalommal kaptak hálapénzt, mint a kórházi orvosok, viszont kisebb összegekhez (átlag 3000 forint) jutottak, mint a kórháziak (átlag 10 ezer forint). A legkevesebb hálapénzzel (átlag 2 ezer forinttal) az ápolóknak, asszisztenseknek, műtősöknek kellett beérniük.

Legtöbbet az idősek költenek a hálapénzre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik