Pénzügy

Brókerbotrány – a nyugdíj és a családi pótlék így érkezik

postas(210x140).jpg (postás)
postas(210x140).jpg (postás)

A nyugdíjfolyósító postán fogja kiküldeni azok ellátását, akik a DRB csoporthoz tartozó bankszámlára kérték eddig a pénzüket. A családi pótléknál meg lehet adni másik bankszámlát, vagy pedig azt is postázzák.

Mint írtuk, óriási bajban vannak a Buda-Cash tevékenységének felfüggesztése miatt a hozzájuk tartozó DRB bankcsoport ügyfelei is, mert nem jutnak pénzükhöz. Ráadásul csütörtökön az MNB újabb korlátozást vezetett be: a korábbi egymillió forint helyett 60 ezer forintban maximálta ügyfelenként a felvehető összeget a bankzár irdejére (azaz 90 napra). Úgy tűnik azonban, hogy a nyugdíjasoknak legalább nem kell aggódniuk a következő havi pénzük miatt. 

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság honlapján közleményt tett ki csütörtökön. Ebben tájékoztatja azon ügyfeleit, akik eddig a DRB-Bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat, hogy a DRB csoportnál elrendelt korlátozások miatt 2015 márciusában postai úton kapják kézhez ellátásukat.

Az előbbiekről és a további teendőkről 2015. március hónap első hetében tájékoztatót küldenek ki az érintett nyugdíjasoknak. 

A családi pótlékkal kapcsolatban ezt kell tudni

A Magyar Államkincstár is közleményt adott ki honlapján. Ebben (az időközben korrigált verzióban) azt írják, kérni lehet, hogy a béreket, illetményeket, a családtámogatási-, illetve fogyatékossági ellátásokat más pénzintézethez utalják. Ehhez 2015. március első hetében kérelmet nyújthatnak be az érintettek a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) lakóhelyük/tartózkodási helyük szerint illetékes Megyei Igazgatóságához.

A kérelemben fel kell tüntetni az ellátás pontos megnevezését, illetve az új pénzintézet nevét és az ahhoz tartozó folyószámla számot. A változtatási kérelem beadását követően a 2015. február hónapra járó támogatást a Kincstár az ügyfél által újonnan megnyitott számlára utalja. Kérelem hiányában a 2015. február havi és az azt követő hónapok ellátásait az ügyfél lakcímére, postai úton küldi ki a Kincstár.

Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban, arra a következő tájékoztatást küldte lapunknak a MÁK: azon személyeket, akiknek februárra ellátás jár, kivették a szokásos állományból, és ezzel egyidejűleg szerdán és csütörtökön levélben fordultak az érintettekhez kérve őket, hogy három munkanapon belül – amennyiben bankszámlaszámot közölnek – akkor már az új számlára, ha nem jeleznek változtatást, akkor a postacímre küldi a Kincstár az ellátást. A jelenleg hatályos törvény szerint a postakézbesítést legkésőbb a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell elindítani – tették hozzá.

A február havi béreket, illetményeket – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – szintén postai úton küldik meg az érintetteknek.

Fontos megjegyezni, hogy 2015. március első hetét követően is benyújthatnak az ügyfelek kérelmet arra vonatkozóan, hogy a jövőben esedékes – Kincstár által teljesített – bérük, illetményük és támogatásaikat melyik számlára kérik utalni. 

Ígéretük szerint a családtámogatási és fogyatékossági ellátással érintett ügyfelek részére – legkésőbb március első hetében – tájékoztató levelet is postáznak a fentiekről. 

Egyéb kincstári ügyek

A DRB Bankcsoportnál vezetett számlákra vonatkozóan adott megbízások – például állampapír kamat- és/vagy tőkekifizetés összege feletti rendelkezés, stb. – teljesítéséért pedig a közlemény szerint a Kincstár nem vállal felelősséget.

Az önkormányzatokat érintően (ilyen kérdés lehet például a közmunkások bérének utalása) még zajlanak az egyeztetések; a Kincstár minden segítséget megad a kialakult helyzet megnyugtató rendezéséhez.

Kérik az érintett ügyfeleket, hogy a további teendőkről számlavezető bankjuknál tájékozódjanak.

OEP-es juttatások

Négy óra előtt nem sokkal az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OPE) is közleményt tett ki honlapjára. E szerint akik eddig a DRB Bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták a pénzbeli ellátásokat, azokhoz márciusban a postás fogja kivinni a járandóságokat. A további teendőkről pedig az érintettek március első hetében írásban kapnak tájékoztatást.

Lapunk megkeresésére kifejtették: azok a biztosítottak lehetnek érintettek, akiknek táppénzt, terhességi-gyermekágyi segélyt/ csecsemőgondozási díjat, vagy gyermekgondozási díjat folyósítottak eddig a DRB csoporthoz tartozó bankoknál vezetett számlájukra.

Ezen ügyfeleknek tehát — amennyiben írásban nem értesítették a folyósító szervet másik bankszámlaszámról— az utalást lakcímre teljesíti a kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerve.
Egyben tájékoztatják az érintetteket, hogy nyilatkozzanak, a jövőben hová kérik az ellátásaik utalását.

Intézkedtek az egészségügyi szolgáltatók finanszírozásáról is

Mivel arról is jött hír, hogy korházak és egészségügyi szolgálatók is bajba kerültek, illetve nem tudják, hogyan kapják meg a következő pénzüket, érdeklődtünk arról az OEP-nél, hogy milyen méretű lehet ez a probléma. Megkeresésünkre azt írták, hogy A DRB bankcsoportnál több mint 100 egészségügyi szolgáltató vezette a számláját, jelentős többséggel a Dél-dunántúli és az Észak-magyarországi régióban.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár valamennyi szolgáltatóval felvette a kapcsolatot. Azon szolgáltatók, akik a mai napig bezárólag új számlaszámra kérték a finanszírozásukat, azoknak március első banki napján már ezen a számlaszámon írják jóvá az összegeket. Azok a szolgáltatók azonban, akik nem tudtak az idő rövidsége miatt új számlaszámot nyitni, kérhették, hogy a havi finanszírozásukat zároljuk és azt majd az új számlaszámukra utalványozik az OEP. Ezeknek a kéréseknek is maradéktalanul eleget tettek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik